Kdo u vás ve firmě tahá za nitky? Předsudky?

Každý člověk má předsudky, to je prostě fakt. Některé jsou vědomé – například když věříte, že extroverti jsou lepší obchodníci nebo že tišší lidé jsou stydliví. Může a nemusí to být pravda, ale vy si uvědomujete, že tomu věříte.

Mnohé z našich předsudků jsou nevědomé – existují v naší mysli, ale my je nevnímáme. Nevědomé předsudky se často projevují jako prosté líbí/nelíbí. Lidé mají tendenci preferovat to, co se jim samotným podobá, nebo charakteristiky, které jsou upřednostňovány většinovou společností. Taky se obvykle vyhýbají tomu, s čím nemají vlastní zkušenost.

Příklad: asi nejlépe se budete cítit v týmu lidí, kteří mají podobné zájmy a názory jako vy, ale je takový tým opravdu ideální? Nebo je to jen tým, kde se cítíte nejlépe?

I pouhé rozpoznání nevědomých předsudků je důležité, protože neustále ovlivňují to, jak vnímáme ostatní a jak se chováme ke světu kolem nás. Když se zaměříme na to, co se nám líbí a nelíbí, pomůže nám to rozpoznat své nevědomé předsudky. Když o nich víme, můžeme se rozhodnout, zda budeme jednat podle nich nebo na základě přesnějších informací.

Až budete příště delegovat nějaký úkol, dávat dohromady tým nebo najímat nového zaměstnance, zamyslete se nad svým prvním dojmem z těchto lidí – mohly se do něj promítnout vaše předsudky nebo to tak opravdu je?

Nechcete to být raději vy, kdo bude ve vašem týmu či organizaci tahat za nitky namísto nevědomých předsudků?

Další články o nevědomých předsudcích:

Předsudky nemusí být pouze negativní

Konfrontujte předsudky na pracovišti

Dva rozšířené mýty o nevědomých předsudcích a jejich dopady v pracovním prostředí

Dopad předsudků na inovace


Chcete mít jistou pravidelnou dávku inspirace?

Zaregistrujte se k odběru naší INSPIRATIVNÍ DESETIMINUTOVKY. Jednou měsíčně vám zašleme newsletter s praktickými tipy, nástroji nebo články z oblasti osobního a manažerského rozvoje.

Ano, inspirujte mě!

Další články