Uvolnění potenciálu: 9 důvodů, proč vaše organizace potřebuje rozvíjet lídry

Vliv silného vedení je nedocenitelný, protože jde o rozhodující faktor, který odlišuje prosperující společnosti od těch, jež se potýkají s neustálými problémy a neúspěchy.

Výjimeční lídři fungují jako nezlomní průvodci, kteří své organizace a týmy vytrvale a flexibilně navigují neustále se měnícím podnikatelským prostředím. Obratně zvládají jak záludnosti každodenního provozu, tak výzvy, které jsou důsledkem závažných krizí. Efektivní lídři nesou odpovědnost za všechny důležité aspekty podnikání, ukazují jasný směr, přijímají náročná rozhodnutí a vytvářejí ve svých týmech inspirativního ducha s cílem dosáhnout výjimečných výsledků. Během této cesty zajišťují, aby se každému jednotlivci v jejich organizaci dostalo po všech stránkách optimální úrovně podpory a aby se zohledňovaly potřeby zaměstnanců i společné obchodní cíle.

Ale ne všichni výjimeční lídři se jimi už narodili. Dokonce i ti, kteří jsou označováni za „rozené lídry“, se během své kariéry aktivně zaměřují na rozvoj svých dovedností. Je snadné si myslet, že vůdčí schopnosti potřebují pouze generální ředitelé a další členové vyššího managementu, ale není tomu tak. Podle Lightcast, analytické společnosti pro trh práce, jsou dovednosti leadershipu těmi vůbec nejžádanějšími na americkém trhu práce a v letech 2015 až 2022 se na celkové poptávce po pracovní síle na americkém trhu podílely 43 %. Aby si organizace zachovaly v podnikatelském prostředí konkurenceschopnost, musí aktivně rozvíjet lídry na všech úrovních.

Pokud se rozvoj lídrů stane jednou z hlavních hodnot, mohou organizace všech velikostí a v rámci všech odvětví poskytnout současným i budoucím lídrům nástroje a dovednosti, které potřebují. Zaměstnanci, kteří nyní pracují bezduše a snaží se na sebe neupozorňovat, se mohou stát úspěšnými lídry, kteří budou hnát organizaci kupředu i v nejistých dobách.

Co rozvoj lídrů obnáší?

Rozvoj vůdčích schopností je proces nebo strategie, jejichž cílem je zvýšit schopnost člověka úspěšně vést lidi. Programy rozvoje lídrů se zaměřují na klíčové kompetence, jako je rozvoj týmu, strategické vedení, sebeřízení, komunikační dovednosti, spolupráce, budování důvěry, řízení změn, inkluzivní vedení a realizace v podnikové praxi.

Tento proces zahrnuje identifikaci potenciálních lídrů, posouzení jejich schopností a zajištění nutného školení, mentoringu a koučování, což jsou nezbytné předpoklady k tomu, aby se stali efektivními lídry.

K tomu, aby se v rámci organizace dařilo zlepšovat schopnosti v oblasti vedení, je potřeba, aby existoval plán, probíhalo vzdělávání a realizovaly se aktivity a praktická cvičení, jež budou stávající lídry posouvat vpřed. V konečném důsledku organizace připravuje lídry na všech úrovních na to, aby byli co nejlepší.

Proč je rozvoj lídrů důležitý: Nedostatky v oblasti vedení

V posledních několika desetiletích se měřítko silného vedení změnilo a zaměřilo se na měkké dovednosti, jako je empatie a spolupráce. U lídrů je však třeba tyto kompetence spojit s tvrdými dovednostmi potřebnými k vedení organizace a k dosahování cílů.

Lídři mají obvykle prokazatelné dovednosti v oblasti finančního a projektového řízení. Mnoho vrcholových lídrů však má problémy s komunikačními dovednostmi, koučováním a schopností spolupracovat. Aby se dařilo vytvářet a udržet špičkové talenty, včetně nejslibnějších lídrů v organizaci, program rozvoje lídrů by měl odstranit nedostatky a klást důraz na správné dovednosti.

Výhody, které rozvoj v oblasti vedení přináší

Přínos rozvoje lídrů zdaleka nespočívá jen v odstraňování nedostatků v oblasti vedení. Bez silného vedení se i úspěšné organizace často potýkají s problémy – nevědí, kam směřují, a chybí jim řízení a vize potřebné k tomu, aby bylo možné efektivně zvládat problémy, inspirovat zaměstnance a dosahovat vytyčených cílů. Naopak vynikající vedení zvyšuje tržby, zajišťuje větší spokojenost a produktivitu pracovníků a vytváří podmínky pro vyšší výkonnost organizace.

9 důvodů, proč rozvoj v oblasti leadershipu rozšiřuje vliv lídra

Manažeři ovlivňují své okolí různými způsoby. Pokročilý lídr však na svůj tým působí výrazně pozitivněji a má širší sféru vlivu. Zejména se to týká zásadně důležitých aspektů, jako jsou:

● získání větší kompetentnosti a důvěryhodnosti
● budování charakteru a spolehlivosti
● rozvoj emoční odolnosti a agility
● pochopení vlastní role a propojení dovedností s klíčovými cíli organizace

Když lídři dbají na rozvoj svých dovedností, nejen že tím posilují vlastní sebedůvěru a individualitu, ale také jsou pak schopní zásadním způsobem ovlivňovat a podporovat růst svých týmů. Jaký je výsledek? Zintenzivnění spolupráce, zlepšení komunikace a výraznější dopad na byznys.

1. Rozvoj v oblasti leadersipu přispívá k udržení talentů

Vynikající lídři přitahují a motivují vynikající lidi. Organizace, které se rozvoji lídrů věnují, přitahují ty nejlepší lidi a udrží si je. V dnešní době ekonomické nejistoty, která ovlivňuje mnoho různých odvětví, se lídři stále více soustředí na to, aby si udrželi zaměstnance (a zejména špičkové talenty).

Když se lídři věnují svým týmům, zaměstnanci cítí k nim a v důsledku toho i k organizaci loajalitu. Tyto interakce také vytvářejí nové příležitosti, což dává zaměstnancům více možností učit se novým dovednostem a postupovat v rámci organizace. Jakmile si zaměstnanci vytvoří k lídrovi důvěru, jejich touha zůstat v organizaci obvykle vzroste.

Pokud se lépe daří udržet zaměstnance a pokud mohou týmy v oblasti lidských zdrojů najímat ty nejlepší kandidáty, sníží to náklady i frustraci z vysoké fluktuace. Většina organizací zjišťuje, že investice do rozvoje lídrů se mnohonásobně vrátí.

2. Rozvoj lídrů přispívá k požadovanému kolektivnímu jednání a zapojení

Výjimeční lídři sjednocují lidi ze všech společenských vrstev a prostředí. K tomu je zapotřebí jak měkkých, tak tvrdých dovedností. Najít společný cíl a dát dohromady ty správné lidi je bez odpovídajících vůdčích schopností téměř nemožné.

Rozvoj v oblasti vedení umožňuje lídrům vytvořit strategii, která všechny spojuje, a podmínky pro spolupráci v rámci celé organizace tím, že podporuje kolektivní jednání a jednotný postup na cestě ke společným cílům. Tito lídři vedou své týmy tak, že zdůrazňují důležitost spolupráce na společných cílech, eliminace nejednotného přístupu a podporu větší soustředěnosti. Díky kultuře založené na vysoké důvěře a inkluzi, která podporuje spolupráci a inovace, zaměstnanci více investují do společného poslání, což vede k lepším výsledkům a významnějším úspěchům. Za předpokladu jasných očekávání a odpovídající podpory celá organizace sladí své úsilí a zdroje, což všechny pohání vpřed na společné cestě k úspěchu.

3. Rozvoj lídrů vede k průlomovým výsledkům

Úspěšní lídři vycházejí z vize a hodnot organizace a navrhují strategie, které se nejlépe hodí pro dosažení jejích cílů. Prostřednictvím koučování a motivace zaměstnanců tyto hodnoty a vize vštěpují svému týmu. Členové týmu pak přebírají otěže, protože si stanovují vlastní cíle a řeší problémy, aby těchto cílů dosáhli. K úspěchu přispívají spolu se svými lídry.

Metoda 4 disciplín realizace (4DX) – průkopnický projekt společnosti FranklinCovey – nabízí komplexní program pro dosahování výjimečných výsledků. Zdůrazňuje, že je důležité zúžit oblast zájmu na to skutečně nejdůležitější, pracovat na nejúčinnějších opatřeních vedoucích k cíli a sledovat pokrok na motivujícím scoreboardu. Vytvořením systému vzájemné zodpovědnosti ve formě řízeného hodnocení a neustálého zlepšování mohou lídři a organizace dosáhnout úspěchu a trvale naplňovat své cíle.

4. Rozvoj v oblasti vedení lidí buduje základní dovednosti

Pokud chtějí lídři těžit z výše uvedených výhod, musí být cílům a návykům v oblasti rozvoje vůdčích schopností plně oddáni a soustředit se na ně. Tyto cíle představují pevný základ, který lídrům umožňuje dosáhnout většího sebeuvědomění, účinně vést členy týmu a starat se o ně a podporovat organizaci na cestě k výjimečným úspěchům.

Jakmile se organizace rozhodne zavést program rozvoje lídrů, je dalším zásadním krokem identifikace konkrétních vlastností, dovedností a chování, které si současní i budoucí lídři musí osvojit. Díky individuálnímu stanovení těchto vlastností tak, aby do detailů odpovídaly jedinečným potřebám a kultuře organizace, dostanou lídři do rukou základní soubor nástrojů, které jim umožní splnit a překonat neustále se měnící požadavky.

5. Rozvoj v leadershipu posiluje dovednosti aktivního naslouchání

Komunikační dovednosti se mezi nezbytnými vlastnostmi začínajících lídrů trvale řadí na přední místa. Pokud zvládají efektivní komunikaci, otevírají prostor k rozvoji nespočtu schopností, jako je například obratné koučování jednotlivců, řešení konfliktů, stanovení jasných očekávání, realizace strategických iniciativ a podpora soudržnosti týmu. Základem výjimečné komunikace je umění aktivně naslouchat.

Aktivní posluchači mají pozoruhodnou schopnost ptát se, zapojovat druhé do smysluplného dialogu a pozorně vstřebávat informace s cílem získat cenné poznatky bez ohledu na to, zda se tyto poznatky shodují s jejich vlastním pohledem na věc. Nehledě na vlastní pozici nebo zúčastněné osoby zůstává výjimečný lídr vyrovnaný a otevřeně naslouchá, a to i tváří v tvář námitkám nebo nesouhlasným názorům.

Rozvíjejte lídry, které budou chtít ostatní následovat

Umožněte vedoucím pracovníkům rozvinout vlastní charakter, způsob myšlení, chování a kompetence, aby dokázali inspirovat své týmy a dosahovat výjimečných výsledků.

Spojte se s námi

6. Rozvoj lídrů posiluje jejich schopnost konstruktivní zpětné vazby

Lídři, kteří mají s poskytováním konstruktivní zpětné vazby problémy, se zaplétají do nepříjemných rozhovorů, které nikam nevedou. Skutečná výjimečnost pramení z neustálého zlepšování, kterému často napomáhá pohled zvenčí. Lídři mají velkou odpovědnost a příležitost inspirovat ostatní k růstu a rozvoji, aniž by se na nich hledali chyby nebo je ponižovali.

Musí mít neustále na paměti, že zpětná vazba není zbraň, jíž by se měli ohánět, ale spíš mocný nástroj, který přispívá ke zlepšování a vyšší motivaci. Schopní lídři zahajují proces poskytování zpětné vazby tím, že ocení a vyzdvihnou pozitivní přínos zaměstnanců a zároveň je vedou k tomu, aby rozpoznali oblasti, v nichž mají prostor pro zlepšení. Konstruktivní zpětná vazba není pouhá kritika určitého chování – slouží jako prostředek ke zdokonalování dovedností zaměstnanců a lídr by ji měl poskytovat s upřímným záměrem pomoci a povzbudit.

Tím, že lídři pomáhají ostatním hledat cesty ke zlepšení, nejen přispívají k vytváření řešení, ale také těmto lidem poskytují pevnou oporu v jejich úsilí o osobní růst a zdokonalování.

7. Rozvoj v oblasti vedení přispívá k adaptabilitě

Základním atributem efektivního vedení je stálý závazek se neustále učit. Skuteční lídři chápou, že nemusí mít vyčerpávající znalosti ve všech oblastech. Naopak, pomáhají vytvářet úspěšné pracovní prostředí tím, že bezvýhradně přijímají změny a dávají stranou vlastní ego. Iniciativy v oblasti rozvoje lídrů slouží jako katalyzátor v rámci utváření otevřeného myšlení a přizpůsobivosti, jež lídrům umožňují orientovat se v nejistých dobách, řešit náročné úkoly a dosahovat úspěchů v rychle se měnícím prostředí.

Pokud začnou myslet v duchu neustálého učení, aktivně využívají nové příležitosti a perspektivy a díky tomu mohou mít i v období změn situaci pevně v rukou a snadno se přizpůsobovat měnící se situaci. Tento závazek k osobnímu a profesnímu rozvoji dává lídrům odolnost, agilitu a přizpůsobivost, které jsou nezbytné, pokud chtějí zdolat těžkosti moderního prostředí v organizacích. Když lídři rozvíjejí kulturu otevřeného myšlení, nejenže podporují inovace, ale také motivují členy svých týmů, aby se i oni vydali na cestu růstu a zlepšování.

8. Rozvoj v oblasti leadershipu podporuje emoční inteligenci

Rozvoj v oblasti vedení hraje klíčovou roli v rozvoji emoční inteligence, která představuje nepostradatelnou vlastnost, jíž se vyznačují výjimeční lídři. Tento proces zahrnuje zdokonalení zásadních prvků, jako je sebeuvědomění, motivace a efektivní komunikace. Motivovaní lídři, kteří mají jasnou představu o svém poslání, vzbuzují ve svých zaměstnancích nadšení a odhodlání a podporují tak dynamické a podnětné pracovní prostředí. Efektivní komunikace navíc umožňuje lídrům formulovat vize, aktivně členům týmu naslouchat a vytvářet kulturu založenou na transparentnosti, spolupráci a vzájemném porozumění.

Začlenění emoční inteligence do programů rozvoje lídrů vyústí v novou generaci empatických lídrů, kteří výzvy zvládají s rozvahou a inspirují ostatní k tomu, aby dosahovali mimořádných výsledků. Lídři vybavení emoční inteligencí pomáhají vytvářet harmonické pracovní prostředí, ve kterém vzkvétá kreativita a zaměstnanci cítí, že si jich ostatní váží. Tím podporují inovace a společné dosahování cílů. Rozvoj v oblasti vedení se v konečném důsledku mění na cestu transformace, jež utváří podmínky pro mimořádné lídry, kteří povedou organizace k trvalému úspěchu.

9. Rozvoj lídrů podporuje inkluzivní týmovou dynamiku

Ve společnostech, které kladou důraz na rozmanitost a inkluzi, má každý tým svou vlastní dynamiku. Lídři hrají klíčovou roli při vytváření prostředí, které podporuje různorodé myšlení a řešení problémů, a zároveň zůstávají objektivní při zadávání úkolů nejvhodnějším členům týmu.

Výjimeční lídři vedou své týmy k tomu, aby se naučily efektivně spolupracovat a bez problémů komunikovat. Dostávají z ostatních to nejlepší, protože chápou silné stránky každého jednotlivce, jdou příkladem a empaticky reagují na případné obavy a otázky. Kromě toho projevují uznání, a pokud členové týmu něčím hodnotným přispějí, nezapomenou to ocenit.

Vychovejte si lepší lídry s FranklinCovey

Efektivní vedení hraje v dnešním rychle se měnícím světě klíčovou roli v úspěchu každé společnosti. Pokud organizace kladou důraz na rozvoj dovedností svých lídrů a demonstrují je na konkrétních příkladech, získají značné výhody, které jim poskytnou velký náskok před konkurenty.

Je však důležité si uvědomit, že k trvalým změnám a rozvoji výjimečných lídrů nedochází ze dne na den. Vyžaduje to trpělivost, promyšlené plánování a důslednou podporu. Se vzdělávací platformou FranklinCovey All Access Pass® získávají současní i budoucí lídři přístup k neocenitelným materiálům, týmu odborníků a nejmodernějším technologiím, které usnadní a podpoří jejich rozvoj v organizaci. Tento komplexní program umožňuje lídrům plně využít vlastní potenciál a přispět k dlouhodobému úspěchu organizace.

Zjistěte více o našem přístupu k rozvoji lídrů a k leadershipu

Inspirativní zdroje

Inspirativní průvodce

Pro vedoucí a lídry týmů

Povýšení do role liniového manažera či team leadera je prvním krokem do vedení.

Inspirativní pomůcka

Prvních 90 dnů v roli team lídra

S tímto seznamem si snadno pohlídáte, abyste nezapomněli na nic podstatného.

Další články