10 způsobů, jak mluvit jako lídr

Myslete jako lídr, mluvte jako lídr.

Chcete, aby vaši přímí podřízení byli týmovými hráči s pozitivním přístupem? Pak si dobře rozmyslete, jak s nimi budete mluvit. Někdy i nepatrný rozdíl ve vaší mluvě může vyslat důležitý signál, že „jste v tom všichni společně“.

1. Místo „já“ říkejte „my“.

Doby, kdy jste pracovali pouze sami za sebe, jsou pryč. Výsledků už nedosahujete sami, ale společně s ostatními lidmi a jejich prostřednictvím. Mělo by tomu tedy odpovídat i vaše vyjadřování. 

2. Místo „Musíš to napravit“ řekněte „Pojďme vymyslet, jak to napravit“.

Chovejte se tak, jak si přejete, aby se chovali členové vašeho týmu. Pokud skutečně chcete, aby byli pozitivními týmovými hráči, musíte jimi být i vy sami. To znamená, že břemeno problému nevložíte pouze na ně, ale budete ho s nimi sdílet. 

3. Neptejte se „Co s tím uděláš?“, ale „Co myslíš, že bychom měli udělat?“.

Zeptat se přímých podřízených na jejich názor je snadný způsob, jak využít jejich potenciál a zároveň je zapojit do rozhodování. Místo abyste na ně přenášeli odpovědnost, umožňujete jim, aby ji sami převzali, což je velký rozdíl.

4. Neptejte se „Kdo je za to zodpovědný?“, ale „Jak to co nejlépe vyřešit?“.

Vyřešit otázku, kdo je za co zodpovědný, a poskytnout zpětnou vazbu – na to určitě vhodný čas přijde. Dokud se ale nevyřeší problém, není hledání viníka hlavní prioritou. Lídři se soustředí na širší souvislosti, které přesahují momentální situaci. Tím, že se ptáte na způsoby řešení, a ne na to, kdo za daný problém může, dáváte najevo, že jste spíš proaktivní než reaktivní.

5. Místo „Děláš to špatně“ řekněte „Zkusil jsi to udělat takhle?“.

Jako lídři jste zodpovědní za rozvoj svých lidí, za rozpoznání jejich potenciálu a za to, že jim ho pomůžete dosáhnout. Říkat jim, že něco dělají špatně, není konstruktivní. Je to rychlý způsob, jak je přimět, aby se uzavřeli, nechali si to nejlepší pro sebe a báli se vyjádřit svůj názor. Když se jich zeptáte, jestli neuvažovali o jiném postupu, nenápadně zapojíte jejich talent a pomůžete jim přemýšlet o dané věci jinak.

Rozvíjejte lídry, které budou chtít ostatní následovat

Umožněte vedoucím pracovníkům rozvinout vlastní charakter, způsob myšlení, chování a kompetence, aby dokázali inspirovat své týmy a dosahovat výjimečných výsledků.

Spojte se s námi

6. Místo „To bych nedělal“ řekněte „Pomoz mi pochopit, jak uvažuješ“.

Skutečně efektivní lídři vědí, že jejich způsob, jak něco udělat, není jediný možný. Uvědomují si, že ke stejnému výsledku vede mnoho různých cest. Tím, že požádáte člena týmu, aby vám pomohl pochopit jeho uvažování, získáte cenný vhled do jeho myšlenkových pochodů a zároveň mu ukážete, že je v pořádku myslet jinak. 

7. Neříkejte „To nestačí“, ale „Musíme to udělat lépe“.

Rozdíl by vám už měl být jasný. Místo abyste břemeno přenášeli na své přímé podřízené, tak ho s nimi sdílíte. I když mohou být zodpovědní za velkou část výsledku, jako vedoucí jste za něj nakonec zodpovědní vy, takže se podle toho chovejte. 

8. Neptejte se „Potřebuješ pomoc?“, ale „Jak ti můžu pomoct?“.

Není snadné požádat o pomoc nebo vůbec přiznat, že ji potřebujete. Tím, že se zeptáte, jak můžete pomoci, rozptýlíte negativní emoce svého podřízeného spojené se samotnou představou, že potřebuje pomoc. Otevírá se tím pro vás příležitost, jak být nejen lídrem, kterým chcete být, ale také lídrem, kterého si váš tým zaslouží. 

9. Místo „Nemyslím si, že bys měl…“ řekněte „Co kdybychom zkusili…“.

Jedno tvrzení je slepá ulička a druhé je nepopsané plátno. Místo abyste potlačovali něčí iniciativu, vyzvěte ho ke spolupráci. Zvýšíte tím míru jeho zapojení, což v konečném důsledku přinese i lepší výsledky.

10. Neříkejte „Už bylo na čase“, ale „Výborně! Děkuji“.

Odměňujte chování, které chcete vidět, a uvidíte ho ještě víc. Lidé mají rádi pocit, že vyhrávají, a když dostanou pochvalu od svého vedoucího, je to, jako by právě vstřelili gól. 

Inspirativní zdroje

Inspirativní průvodce

Naslouchejte jako lídr

Ovládat umění komunikace neznamená jen být dobrým řečníkem.

Inspirativní průvodce

5 způsobů, jak znásobit přirozený talent lidí ve vašem týmu

Chcete-li výsledky, nemůžete si jako lídr dovolit mrhat nadáním svých lidí.

Další články