Vnímání změny jako příležitosti

Rozhovor s generálním ředitelem společnosti Western Digital Davidem Goeckelerem o inovacích v době masivních změn.  

Článek byl převzat z portálu McKinsey & Company (14. 4. 2022)

David Goeckeler nastoupil do pozice generálního ředitele společnosti Western Digital jednoho březnového pondělí v roce 2020. Ve středu tehdy Světová zdravotnická organizace prohlásila krizi způsobenou covidem-19 za pandemii.

„Velmi dobře si vzpomínám, jak jsem ten den dával dohromady svůj nový vedoucí tým,“ vzpomíná Goeckeler, který předtím vedl síťové a bezpečnostní oddělení společnosti Cisco. „V rámci prvního rozhodnutí jsme poslali domů všechny, které jsme mohli.“

Bylo to správné rozhodnutí – a dobře provedené. Prioritou číslo jedna začínajícího generálního ředitele bylo zajistit bezpečnost zaměstnanců. Číslo dvě bylo udržovat podnik v chodu v době prudce rostoucí poptávky po paměťových zařízeních a pevných discích společnosti, ačkoli nebylo jasné, kdy se zaměstnanci bezpečně vrátí do továren. „Snaha o vyvážení těchto dvou věcí během prvních pár měsíců představovala zajímavou zkušenost,“ říká Goeckeler.

Přestože problémy přetrvávají, objevily se nové příležitosti, protože digitální éra vyvolala nebývalý nárůst objemu ukládaných dat. Eric Kutcher a Abhijit Mahindroo ze společnosti McKinsey nedávno hovořili s Goeckelerem o vedení v těchto bouřlivých časech, o demokratizaci technologických inovací, o nesčetných výzvách v ekosystému technologické výroby a o pozitivních stránkách nejistoty a změn. Celý rozhovor si můžete v originále pustit zde

 

Zkrácený přepis rozhovoru:

Eric Kutcher: Pandemie trvá již více než dva roky. V některých ohledech se svět posunul dál, v jiných ne. Na co z toho, co se vám podařilo, jste nejvíce hrdý? A co byste zpětně udělal jinak?

David Goeckeler: Když přijdete do nějaké společnosti, je to zábava, protože se naučíte něco nového. Ale co je důležitější, poznáte nový tým. Týmový aspekt byl výzvou, protože jsme spolu nemohli trávit žádný čas. Dodnes jsem nebyl v žádném z našich závodů, jež máme po celém světě. Vztahy jsme budovali ve virtuálním prostředí.

Přesto se nám podařilo dobře vyvážit priority, kterými jsou udržení chodu firmy a bezpečnost týmu. Množství inovací, které k tomu byly zapotřebí, bylo neuvěřitelné: zajistit, abychom mohli dostat lidi do továren, do závodů, do výroby a udržet vše v chodu. Jsem opravdu hrdý na to, jak tým na tuto situaci reagoval a zároveň se staral o zaměstnance.

Začali jsme restrukturalizovat společnost způsobem, díky němuž dle mého názoru dosáhneme lepší výkonnosti. Zákazníkům poskytujeme lepší výrobky a služby, náš plán inovací znovu žije a posouvá se kupředu.

Některé věci jsme však mohli udělat lépe. Kdybychom například věděli, že pandemie potrvá dva roky, byli bychom schopni předvídat všechny problémy v dodavatelském řetězci a logistice? Možná bychom na některé z nich reagovali trochu jinak. Celkově jsme však z obtížné situace vytěžili maximum. Upřímně řečeno, společnost očekává velké příležitosti.

,,Musíte se ujistit, že věnujete hodně času kulturnímu přizpůsobení. Týmy, které se spojí, to musí vnímat jako společnou budoucnost. Nemůže to být my proti nim. Nemůže to být souboj vítězů a poražených.“

Eric Kutcher: Dnes se všichni potýkají s „velkou rezignací“. Co si o tom myslíte?

David Goeckeler: Mám za sebou kariéru v nových organizacích a vždy se objeví otázka: Jak chcete přilákat talenty a udržet si všechny ty skvělé lidi, kteří tu jsou? Odpovědí je vytvořit prostředí, jehož součástí chtějí být. Jsem přesvědčen, že lidé chtějí být součástí něčeho většího, než jsou oni sami. Nyní se objevila pandemie, která představuje výzvu. Musíme udržet podnikání v chodu, ale to nebude fungovat, pokud nebude postaráno o lidi. Jak tedy vytvořit pocit, že jsou zaměstnanci součástí něčeho, když všichni pracují vzdáleně? Pokud se vám to podaří, získáte obrovskou loajalitu.

Eric Kutcher: Jak jste zvládal další dva tlaky, které jsou dnes v popředí zájmu: globální nedostatek dodávek a s ním spojenou inflaci?

David Goeckeler: O problematice dodavatelského řetězce přemýšlím ve třech dimenzích. Zaprvé jsme výrobce. Na začátku pandemie bylo těžké sehnat dostatek lidí, aby se továrna udržela v provozu, zvlášť když nastal takový boom poptávky. Už jsme to vyřešili, ale stále to pečlivě sledujeme.

Zadruhé musíme získat dostatek komponentů od vlastních dodavatelů, abychom mohli zkonstruovat to, co potřebujeme. To je stále obtížnější. Dodací lhůty některých našich komponentů jsou delší než jeden rok. To je trvalý fakt – den co den, týden co týden se snažíme zajistit, abychom mohli zákazníkům dodat maximum. Je zřejmé, že jsme v situaci, kdy nemůžeme uspokojit skutečnou poptávku.

Zatřetí máme zákazníky ve stejné situaci, kdy nemohou získat všechny součásti, které potřebují k sestavení všeho, co chtějí, aby uspokojili skutečnou poptávku. Začínáme řešit dodací lhůty, a jak je řídit, jak lépe řídit poptávku a jak vše udržet v chodu.

Situace je však i nadále velmi obtížná a vypadá to, že v ní ještě nějakou dobu setrváme. Kromě toho byla velkým problémem logistika, abychom se celosvětově dostali k potřebným věcem. Hodně nákladu se přepravuje v rámci komerční letecké dopravy, a když není k dispozici, musí to jít jinudy. To vše vede k inflaci. Znamená to, že musíte být neustále v obraze, velmi agilní a spolupracovat se zákazníky. V určitém okamžiku se svět přizpůsobí. Vzhledem k vysokým fixním nákladům a investicím se to nezmění ze dne na den, ale změní se to. Svět se přizpůsobí a my se vrátíme do nového normálu.

Eric Kutcher: Máte představu, zda se vrátíme ke starým požadavkům na skladování, nebo se jedná o trvalý krok vpřed?

David Goeckeler: Nejmocnější technologické společnosti, jaké kdy svět poznal, zpřístupňují technologickou platformu každé organizaci, každé vládě a každé instituci na světě, aby se s tím vypořádali a vybudovali lepší podnikání, poskytovali lepší služby a zlepšovali životy lidí. Tento proces se bude dále a dále zrychlovat, takže si myslím, že je to krok kupředu – a pak budeme stoupat ještě strměji.

Eric Kutcher: Jakou radu byste dal mladým odborníkům v oblasti technologie?

David Goeckeler: Mnoho lidí vám řekne, abyste si našli něco, co vás baví. Ale já bych ještě něco dodal: ujistěte se, že jste v tom dobří. Najděte si něco, na co máte talent, protože pak to není tak těžké.

Pokud jste se rozhodli pracovat ve světě technologií, tento svět je poháněn změnami. Uslyšíte lidi říkat: „měnit se je těžké“, nebo „vítejte změny“. Myslím, že je třeba se přes to přenést. V určitém okamžiku kariéry jsem si uvědomil, že změna je příležitost. Pokud se nikdy nic nezmění, pak se nic nezmění k lepšímu. Pokud dokážete být někým, komu maximálně vyhovuje nejistota, je to prvotřídní dovednost. Někdy říkám, že vyhrává ten, kdo dokáže nejdéle žít v nejistotě. Pokud si dokážete představit, že jste ten, kdo umí přijmout něco nejistého a udělat z toho větší jistotu, je to nesmírně užitečné myšlení. Pak se z vyhýbání se změnám stane jejich vyhledávání.

 
David Goeckeler je generálním ředitelem společnosti Western Digital. Eric Kutcher je senior partnerem v pobočce McKinsey v oblasti Bay Area, Abhijit Mahindroo je partnerem v pobočce v Jižní Kalifornii a Anupama Suryanarayanan je přidruženým partnerem v pobočce v Silicon Valley. 

Další články