Vidět za roh

Odkaz Jacka Welche: výjimeční lídři předvídají, co čeká za horizontem.

SCOTT MILLER

Proslulý manažer a lídr Jack Welch letos v březnu zemřel.
Měl jsem tu čest setkat se s ním, když hostoval na několika sympoziích o leadershipu ve společnosti FranklinCovey. Z jeho dlouhodobého působení v roli výkonného ředitele CEO ve společnosti General Electric lze získat řadu ponaučení a tipů, co by měl lídr dělat a čeho se naopak vyvarovat. Pojďme si jeho odkaz rozebrat podrobněji.

Díky Jackovi jsem si osvojil koncept, který často hlásal a proslavil: „vidět za roh“. Kromě několika vystoupení pro společnost FranklinCovey jsem měl to štěstí sledovat ho při projevu na Světovém obchodním fóru. Když vyjmenovával kompetence lídra, kladl největší důraz na schopnost předvídat další dění – věřil, že výjimeční lídři ví, co čeká za horizontem, a pomyslně „vidí za roh“. Po celých patnáct let, kdy koučoval a promlouval o své kariéře v GE, neustále zmiňoval schopnost uvažovat bystře a pohotově.

Podívejme se, jak by se toto umění „vidět za roh“ mohlo projevit ve vaší kariéře. Položte si sami i týmu tyto otázky:

  • Zamyslete se nad dosavadními trendy ve svém oboru. Předvídali jste je, nebo vás překvapily? Buďte k sobě upřímní – takovéto sebeuvědomění vám toho může hodně prozradit.
  • Pokud jste byli schopni přesně identifikovat blížící se událost nebo situaci, jak jste to dokázali? Vtiskli jste formální podobu myšlence slavného hokejisty Wayna Gretzkyho „bruslit tam, kde puk bude, nikoli tam, kde je“?
  • Co je těmi puky ve vašem profesním životě a směřujete k nim? A jen tak mimochodem: víte vůbec, kde se právě vaše „puky“ nacházejí?
  • Daly by se „brusle“ každého v týmu lépe sešněrovat a utáhnout, kdybyste využívali více zdrojů, jako jsou podcasty, virtuální nebo osobní konference, knihy, obchodní publikace a další? Mnozí z nás investují do technických a měkkých dovedností týmu, ale investujete také do odborných znalostí v oboru a přehledu o budoucím vývoji?
  • Zrakovým orgánem ponorky je periskop. Jaká je vaše verze periskopu? Pracujete s nějakými nástroji nebo procesy, které by vám pomohly „vidět za roh“? Víte vůbec, které nástroje jsou k mání vzhledem k tomu, že stále vznikají nové a nové? Co takhle jmenovat někoho z týmu „správcem periskopu“ a dát mu prostor k tomu, aby vás a vaše kolegy každé čtvrtletí informoval a vzdělával?
  • Aplikujte tyto otázky a cvičení i na svůj osobní život. Co na vás a vaši rodinu čeká za horizontem? Kdybyste trochu zpomalili, vyšplhali na pomyslný žebřík vysoko do nebes, viděli byste tam sbírající se mračna? I jen pár minut týdně, které věnujete přemýšlení o hrozících bouřích nebo klidných vodách před vámi, vám přinese obrovskou úlevu a minimalizuje pocit úzkosti a konfliktu.

Svolejte tým (nebo rodinu) a položte tuto otázku: „Co si myslíme, že bude následovat? Jak to víme a co s tím uděláme?“ Jako lídr nezapomínejte na svou roli – nemáte být nejchytřejší osobou v místnosti (kuchyni). Budu citovat Liz Wisemanovou, svou přítelkyni, obchodní partnerku a autorku bestselleru Multiplikátoři, podle nějž vznikl náš nový stejnojmenný seminář : „Nechtějte být sami géniem, raději buďte tím, kdo objevuje génia v druhých.“

Pokud věříte, že vaše role je zažehnout génia v ostatních, co uděláte, abyste tuto jiskru zapálili?

Další články