Servant Leadership: V oblacích

STEPHEN R. COVEY. Následující zážitek byl pro mě jako simulace nápomocného leadershipu – uvědomil jsem si, proč má nápomocný lídr pomáhat ostatním rozšiřovat perspektivu.

 

 

Spolupracoval jsem s oregonskou leteckou národní gardou a měl jsem se proletět F-15. Ale jelikož si Kongres na takovéto lety bez zvláštního povolení posvítil, byl i ten můj zrušen. (Když jsem si o tom zjišťoval více a uvědomil si, jak silné musíte mít svaly na zádech a krku, abyste se dokázali vyrovnat s gravitací, byl jsem rád, že byl můj let zrušen.)

Tak mě posadili do leteckého simulátoru. Útočila na mě různá nepřátelská letadla, která se mě snažila sestřelit. Instruktor mi ukázal, jak se ovládá páka pravou rukou a zbraně levou ke střelbě na nepřátelská letadla. Můj dospívající syn Joshua by je bez problémů dostal, protože hrával všechny ty videohry, ale já jsem byl úplně levý a jedno za druhým mě sestřelovala.

Pak se na obrazovce objevila zpráva: Neškodné nepřátelské letadlo. Měl jsem ho sestřelit, ale ono nemohlo sestřelit mě. Seděl jsem tam dobrých 15 minut a stále jsem ho nedokázal poslat k zemi. Nakonec velitel položil svoje ruce na mé a ukázal mi, jak na to.

Potom mě zavedli do místnosti, kam chodí piloti po simulovaných leteckých soubojích. Mohou se tam podívat na vizuální zpracování svých manévrů zaznamenaná z perspektivy ostatních letadel. Tak jsem tam seděl a sledoval obrázky pořízené z různých úhlů ostatními letadly.

Velitel seděl vedle mě a ukazoval mi, jak bylo v této simulované letecké misi mé letadlo ze všech úhlů vidět. Měl jsem tak před sebou všechny informace. Velitel mi je pomohl interpretovat a pochopit, co se dělo a z jakého důvodu. Vysvětlil mi, proč jsem měl udělat to nebo ono. Samozřejmě jsem všechny pokyny uvítal, protože jsme měli stejný společný cíl – zachránit si život, vyhrát bitvu a zachovat mír. 

Tato zkušenost mi zprostředkovala důležité poznání ohledně nápomocného leadershipu. Můj pohled byl nejprve omezený a zápasil jsem s ovládáním. Pořád dokola mě sestřelovali. Ani když mě vedly ruce velitele, nebyl jsem málem schopen sestřelit ani „neškodné nepřátelské letadlo“.

Ale když jsem viděl celou situaci z širší perspektivy, společnou vizi a misi, měl jsem mnohem větší ponětí o tom, co se děje. S nápomocným lídrem po svém boku jsem se učil rychle.

Tato zkušenost dokládá rozdíl mezi „úkolovaným“ delegováním („udělej toto, pak udělej tamto a tamto“) a zplnomocněním („pojďme nejprve věnovat nějaký čas tomu, abychom se domluvili na výsledcích a fungování v rámci určitých vodítek, ale jakmile uzavřeme dohodu, jsi ty zodpovědný za výsledky a já ti budu dle potřeby nápomocen“).

Meg Wheatley představuje ve své knize The New Science of Leadership (Nová věda o leadershipu) stejný princip. Podle ní je zapotřebí společná vize a smysl a volně dostupné informace, protože změna bude chaotická a na to je třeba být připraven. Chaos však můžete využít ve svůj prospěch. Dejte lidem veškeré informace a pak jim buďte k dispozici, budou-li potřebovat pomoc.

Často musí nápomocný lídr pomáhat rozšiřovat ostatním perspektivu a pak využívat svých zkušeností. Lidé to však chtějí. Žádají o to, protože v sázce je jejich život. Vědí, že organizace bojuje za jejich ekonomické přežití. A proto mají lidé pracující pod nápomocným lídrem více zodpovědnosti. Oni to mají ve svých rukou a cítí, že je to na nich a že už to není žádná hra – o něco tu jde.

 


Další články:

Buďte loajální k nepřítomným
Ostudné pokrytectví
Loajálnost
Logický závěr
To nejdůležitější na první místo
Nedostatek integrity
Nové víno a staré měchy
Příklady nápomocných lídrů

Další články připravujeme.


O autorovi
SRC

Po celý svůj život Stephen R. Covey inspiroval milióny lidí, především univerzálními principy, které prosazoval. Několikrát procestoval celý svět a předával své poznání, které bylo přitom celkem prosté: chceme-li v životě dosáhnout opravdového úspěchu a vést smysluplný život, musíme se držet principů ve všech životních oblastech. 

Byl srdcem učitel a často zdůrazňoval: „V životě jsou tři konstanty: změna, možnost volby a principy.“ Na různých místech, od oválné pracovny, přes zasedací místnosti a kulturní domy až po školní haly a rodinná centra, představoval Stephen svým posluchačům nastavení mysli, způsob uvažování, dovednosti a nástroje, na kterých stojí 
7 návyků skutečně efektivních lidí – jeho životní dílo. Jeho odkaz je zakotven v 7 návycích, které jsou obecně platné a nadčasové, stejně jako sám autor. 

Stephen je pro své jednoduché, ale významné, univerzální a nadčasové myšlenky uznávaný po celém světě. Stephen R. Covey, jmenován časopisem Time do pětadvacítky nejvlivnějších Američanů, byl jednou z největších osobností světového leadershipu, odborníkem na rozvoj organizací a ideovým lídrem.

Více o autorovi

 

Další články