Uvažujte jako lídr

Ať vede lídr lidi komunikující se zákazníky „v přední linii“ nebo tým zkušených kolegů, ta největší výzva, na niž narazí, se netýká podřízených, ale jeho schopnosti uvažovat jako lídr a chápat svou roli.

Ve FranklinCovey často vídáme, že lídři nedokážou přijmout základní paradigma vedení a tápou. Nechápou, že lídr má především dosahovat výsledků skrze druhé. Jakmile se stanete lídrem, vaše schopnost dosahovat vlastních výsledků se stává druhotnou. Prvotní je to, čeho se vám podaří dosáhnout s lidmi v týmu.

Znám to především ze své profesní role konzultantky, ale setkala jsem se s tím i v soukromí. Moje dobrá přítelkyně pracuje ve vedoucí pozici v technologické společnosti. Je absolutně úžasná a její hodnota pro společnost je obrovská. Má skvělé výsledky a neúnavně odvádí nedocenitelnou práci. Přesto se stále potýká s tím, jak dovést k dobrým výsledkům druhé. Je fakt, že pracuje rychleji a efektivněji než kdokoli v jejím týmu. Nicméně si také uvědomuje, že pokud její kompetence lídra v něčem zaostávají, je to omezující pro její celkový přínos. Koneckonců může být sebeschopnější, ale pořád je to jen práce jednoho člověka.

Pokud chce vykázat dlouhodobý přínos pro úspěch společnosti, musí se naučit najít, zapojit a motivovat ty nejlepší lidi a udržet si je. Jedině tak je podpoří v tom, aby objevili svůj potenciál a naplno ho využívali. Ve finále totiž spočívá její největší přínos právě v tom, že je kvalitním lídrem – a přesně proto klade větší důležitost na rozvoj svých vůdčích, nikoli pouze exekutivních kompetencí.

Pokud si tento posun neuvědomíte a nebudete mu proaktivně přizpůsobovat vnímání své role a přínosu v ní, riskujete, že se budete v postavení lídra trvale trápit.

Je nasnadě, že taková změna paradigmatu má enormní dopad také celkově na organizaci. Představte si ten rozdíl, kdy se stovka vedoucích a lídrů týmů snaží podávat skvělé výkony jen sama za sebe a oproti tomu druhá stovka si uvědomuje, že nejprospěšnější budou pro organizaci, když umožní dosahovat výsledky svým podřízeným.

Chcete-li začít uvažovat jinak, zkuste se na chvíli zamyslet nad následujícími otázkami:

  • Jakou práci si spíše necháváte pro sebe, než byste ji delegovali na druhé?
  • Proč si necháváte zrovna tyto úkoly ?
  • Kdo z týmu má dovednosti potřebné pro tyto činnosti a je ochotný některé převzít?
  • Jak byste mohli efektivněji dávat přednost svým povinnostem lídra, např. koučování druhých?

Změna myšlení a priorit je náročná, nezapomínejte však, že váš největší přínos už nespočívá v tom, že budete sami podávat brilantní výkony. Jako lídr musíte vidět potenciál ve svém týmu, poskytovat podřízeným podporu a naučit je dovednostem, které potřebují k tomu, aby sami odváděli kvalitní práci.

Slovy Stephena R. Coveyho: „Představte si ty obrovské osobní a organizační náklady, když se naplno nevyužívá odhodlání, talent a inteligence zaměstnanců. Jsou mnohem vyšší než všechny daně, úroky a mzdové výdaje dohromady.“

Stáhněte si průvodce

Vést tým je úplně jiné než být individuálním hráčem. Ať už jste lídrem týmu, nebo sami vychováváte liniové manažery, nechte se inspirovat naším průvodcem.

Nabízíme vám šest tipů, jak změnit způsob uvažování, styl práce a lépe zvládnout roli lídra. 

Další články