To nejlepší, co lidem můžeme dát

7 návyků…. Slovy mého kolegy: „To nejlepší, co lidem můžeme dát, až na to budeme mít.“

O pravdivosti slov mého kolegy, jsem se přesvědčil v následujících měsících v tehdejší firmě (několik let byli interní kurzy naplněné zájemci na další rok dopředu, proškoleno více jak 200 zaměstnanců) i poté už jako externí lektor či poradce ve firmách, kde se odhodlali tento seminář absolvovat, zaplatit.

Kniha nebo seminář vážně mění pohled na svět, život i životní situace. Ve firmě i životě dochází ke zklidnění komunikace, redukci „reaktivního chování“ a negativních pocitů z něj. Lidé, kteří knihu přečtou nebo seminář absolvují se mění a mění se v drtivém procentu pozitivně. Nemálo z nich děkuje za možnost seminář absolvovat.

V mém životě nejen tento seminář, ale celý komplex seminářů a knih S. R. Coveyho a FranklinCovey znamenal pozitivní změnu v pozitivním myšlení, přivedl mě zpět ke čtení knih různého žánru i názorů a prohloubil mou aktivitu v dávání malých dárků mým nejbližším kolegům – rozdal jsem již určitě více než sto knih, mnoho z nich od Stephena R. Coveyho.

Již 5 let předtím jsem se zabýval změnami firemní kultury, ale velmi pomalu (R. Semler, Podivín nebo revize klimatu ve spolupráci s HayGroup). To zásadní zrychlení přišlo po sladění lidí ve firmě a jejich otevření po absolvování „7 návyků“ více jak padesáti kolegy. Rozsah sdílení, naslouchání, synergií vzrostl mnohonásobně a pokračovali jsme vzájemnou inspirací knih směřujících ke „Svobodné firmě“ a díky semináři „Důvěra“ i k vlivu tak zásadní a jednoduché důvěry na výsledky v životě i ve firmě.

Synergie (návyk číslo 6, pro mě ten nejatraktivnější) a ochota naslouchat lidem s naprosto jiným myšlením zkrátila naše porady vedení minimálně o 50 % (spíše o více) a hlavně redukovala „opakovaná rozhodnutí“ určitě více než o polovinu (ve firmě s obratem 10 miliard Kč a přes 2000 zaměstnanců velmi cenná úspora času). Diskuse s respektem k naslouchání o zásadních investicích přinesla úspory v řádu statisíců EUR s bonusem ve formě společné radosti z výsledku a násobně jednodušší interní komunikaci. Otevřenost interních diskusí přinesla nejen zajímavé podněty pro následná řešení, ale i vzájemné vysvětlování mezi účastníky takových setkání zaměstnanců (a tím potlačení dominantní role senior managerů a ředitelů – jak skvělé vidět potlačená ega bez špatných pocitů).

To vše díky slovům kolegy Ladislava Kröbla, přečtení knihy „7 návyků skutečně efektivních lidí“ od Stephena R. Coveyho, tehdy edice k 25 letům. A také díky všem dalším kolegům, kteří se se mnou tou cestou (často ne jednoduchou) šli a pracovali na sobě a já mohl vidět ten posun.

Ve sportovním životě absolvování semináře a přečtení knihy po 5 úspěšných letech trénování týmu, avšak bez kýženého dalšího titulu mistra Extraligy v nohejbale, vedlo k přenechání vůdčí role do týmu. Tým, který slovy klasika Pepi Hnátka (Okresní přebor) „dozrál“ se této role chopil a s upřímnou výpomocí mnoha kolem jsme společně dorazili ke kýženému titulu po jedenácti letech, který spojil několik generací s různou měrou zapojení a jen potvrdil mou domněnku, že větší zapojení (menší závislost na jedné osobě – mně, trenérovi) povede k lepším výsledkům. Opět potvrzení obsahu knih S.R. Coveye a „7 návyků“.

Děkuji Stephenovi R. Coveymu za knihu, která slaví 30 let.


O autorovi

Gerhard Knop je lektorem a konzultantem od roku 2017. Více než 25 let působil v manažerských pozicích. Ve FranklinCovey se zaměřuje na osobní vedení a leadership. V poslední době klade důraz na implementaci strategie a firemní kultury jako hlavních atributů dosahování dlouhodobě udržovaných výsledků a plnění klíčových cílů.

Další články