Jednejte transparentně

V časech krize více než kdy jindy jednejte transparentně a lidé vás za to odmění důvěrou (a dobrým výkonem).

V nejistých časech, které právě prožíváme, vzrůstá nejistota z budoucnosti. Nevíme, jak se změní svět kolem nás a podmínky pro život, nakolik bude zasažena firma, pro kterou pracujeme. V takové situaci potřebujeme více než kdy jindy dostatek informací a transparentní jednání lídrů na všech úrovních.

Vezměme si jako příklad chování české vlády a dalších klíčových orgánů, které má vést ke zvládnutí současné globální pandemie. Určitě jste si povšimli výrazného nárůstu informací, které k nám z krizového štábu, ministerstva zdravotnictví a vlády poslední týdny proudí. Vzrostla i trpělivost klíčových osob, pokud jde o otázky novinářů, a zvýšila se zároveň detailnost odpovědí. Jednotlivé kroky se více vysvětlují. To vše přispívá k většinovému přesvědčení české společnosti, že vláda nic neskrývá a její konaní je srozumitelné – dává smysl. Výsledkem je stav, kdy naprostá většina z nás dodržuje přísný režim omezující chování na veřejnosti. Řečeno firemní hantýrkou: jsme hodně zapojení (angažovaní), protože víme, že na každém z nás záleží, vidíme v našem snažení smysl (s nepříliš velkou nadsázkou jde o život) a dokážeme se vzájemně podpořit i ocenit.

A teď se podívejme do firem. Jsme-li v rolích zaměstnanců, můžeme pocitově i rozumově vyhodnotit, do jaké míry s námi vedení společnosti komunikuje podobně intenzivně a jasně jako vláda ČR s občany země. Jsme-li v pozicích lídrů, udělejme si inventuru vlastního chování. Jak z ní vycházíte zrovna vy?

Co to znamená jednat transparentně konkrétně?

  • Říkat pravdu tak, aby si ji lidé mohli ověřit (stejně jako si můžeme ověřit tvrzení vlády například ze zahraničních zdrojů).
  • Dát najevo své úmysly – Simon Sinek ve své skvělé knize Lídři jedí poslední vyjádřil přesvědčení, že opravdový lídr vyjadřuje jasně ochotu se za svůj tým obětovat, a nikoliv seskočit svým zlatým padákem někde daleko od probíhající krize ‒ neboli kapitán opouští loď jako poslední.
  • Stůjte nohama na zemi, buďte upřímní, otevření a autentičtí. Raději řekněte více informací, než byste měli něco zatajit.
  • Nesledujte skryté cíle, nezatajujte informace. Ať se to, co lidé vidí a slyší, shoduje s tím, co se následně stane.

Opakem transparentního jednání je skrývání informací, maskování skutečného stavu a mlžení.

Co můžete říkat:

  • Mám v úmyslu…
  • Mým záměrem je být v této věci otevřená a přímá.
  • Smyslem existence našeho týmu je…
  • Tady máme objektivní fakta…
  • Dovolte mi seznámit vás s údaji…
  • Klidně se mnou nesouhlaste, když řeknu…
  • Kvůli legislativním omezením mohu jen říct, že…
  • Zrovna teď se nám nedaří…

Pokud se lídr chová a vyjadřuje transparentně, mizí nejistota lidí, které vede. Mohou se na něj spolehnout, důvěřují směru, který vytyčuje. Jejich zapojení roste do takové míry, že sami přicházejí s nápady, jak situaci řešit. Už to není jenom na lídrovi. To nejsou pohádky, příkladů je mnoho, stačí je chtít vidět.

Lumír Šarman

– konzultant a Master Trainer FranklinCovey pro ČR a SR

Více o důvěře a důvěryhodném chování

Nechte se inspirovat tipy a nástroji vybranými z našich programů.

Další články