Jak dobít na dovolené baterky a udržet si energii i po návratu do práce

Léto pokročilo do druhé poloviny, a pokud se teprve chystáte na dovolenou, máme pro vás pět tipů, které vám pomohou vyvarovat se stresu a vytěžit z dovolené maximum. Nebo ji už máte za sebou? Přečtěte si, jak po návratu do pracovního procesu zůstat nadále svěží.


Pokud máte dovolenou před sebou:

  1. Co je smyslem vaší dovolené? Tato otázka se může jevit jako zbytečná, ale přemýšlejte nad tím, co od dovolené očekáváte. Myslete na Návyk 2 „Začínejte s myšlenkou na konec“ a třetí „To nejdůležitější dávejte na první místo“. A kterým svým životním rolím se chcete hlavně věnovat? Na některé možná během roku nemáte tolik času, kolik byste chtěli − během dovolené to můžete změnit.
  2. Slaďte očekávání s těmi, s nimiž budete dovolenou trávit. Jak si prázdninové dny představuje vaše rodina nebo partner? Pokud se vaše očekávání liší, pokuste se najít třetí alternativu.
  3. Dopřejte si tolik spánku, kolik toužíte. Věnujte spánku stejný význam jako aktivitám během dne a neberte ho jako mrhání časem. Věnujte spánku stejný význam jako aktivitám během dne a neberte ho jako mrhání časem.
  4. Neplánujte příliš. Vědci doporučují nemít příliš vysoké ambice, co všechno chcete stihnout. Naplánujete-li si příliš mnoho aktivit, dovolenou ovládne stres, že něco nestíháte.
  5. Odpojte se. Vypněte pracovní mobil, e-mail, dejte si pauzu od sociálních sítí. Pokud to není možné, vyhraďte si určitý čas během dne, kdy se tomu budete věnovat.

 

Jestliže jste se vrátili z dovolené opravdu odpočatí, co můžete udělat pro to, abyste si vysokou hladinu energie udrželi i nadále? Připomeňte si zdroje energie, které by měly být základem každého systému obnovy sil:

  1. Vztahy − vyhraďte si čas na to, abyste se pravidelně setkávali s lidmi, kteří jsou pro vás v životě důležití. A nejde jen o fyzickou přítomnost, ale také o pozornost, kterou si vzájemně věnujete.
  2. Dostatek pohybu − podle poslední studie Světové zdravotnické organizace (WHO) je vhodné cvičit hodinu denně, zejména při sedavém zaměstnání, což představuje zhruba 5,6 km chůze nebo 16 km jízdy na kole.
  3. Spánek − je základem naší fyzické, duševní i mentální pohody. Dlouhodobý nižší počet hodin spánku, než je doporučovaných 7 hodin, vede k řadě zdravotních a jiných problémů.
  4. Zdravá strava − dbejte na kvalitní kalorie a stravujte se tak, aby vaše tělo mělo z čeho čerpat potřebnou energii rovnoměrně v průběhu celého dne. Zdravé jídlo vám pomůže k vyšší mentální energii a jejím základem je podle zásad zdravé výživy snídaně, která by se na denním příjmu měla podílet z 20 až 25 procent.
  5. Odpočinek − pravděpodobně největším zlodějem energie je stres. A pokud trvá příliš dlouho, může ničit naše tělo i mozek. Proto je důležité mít vlastní systém, jak stresu předcházet a jak se s ním vypořádat – zaměřovat se na priority, umět říkat ne nedůležitým věcem, najít si čas pro sebe, pozitivně myslet a využívat další čtyři výše uvedené zdroje.

 

Tipy vycházejí z našich programů zaměřených na zvyšování osobní efektivity a produktivity: 7 návyků skutečně efektivních lidí a 5 rozhodnutí pro výjimečnou produktivitu.

Další články věnované time managemntu a produktivitě:

Proč samotný time management dlouhodobě nepomáhá vaší produktivitě?

Produktivita v organizaci – co může udělat každý sám a co je potřeba dělat společně?

 

Další články