Dva tipy pro vaše cíle a novoroční předsevzetí na rok 2021

Opět nastává období, kdy se vytyčování cílů a osobní předsevzetí stávají běžnými tématy konverzací a rozjímání.

KORY KOGONOVÁ

Pomocí předsevzetí a cílů lze efektivně skoncovat se špatnými návyky a nastavit ty dobré. Cíle podpořené správným rozhodováním, pozorností a rozvržením energie vám mohou pomoci dosáhnout potřebných výsledků v osobní i pracovní sféře. Bohužel stanovení cílů není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Proč podle vás tolik cílů končí nezdarem? Existuje pro to mnoho důvodů, my se však nyní zaměříme na dvě hlavní kritéria, která vám pomohou vytyčit si správné cíle, a co je důležitější: také jich dosáhnout.

1. Definujte „projektový záměr ­– svůj osobní business case“.

Některé cíle vyžadují nemalé úsilí. Než je tedy vytesáte do kamene, vraťte se o krok zpátky a vypracujte si „osobní projektový záměr“, tedy proč jste si konkrétní cíl vybrali? Může to vycházet z osobního i pracovního života. Proces, který se v obchodní hantýrce nazývá projektový záměr (business case), vám vnese více světla do vytyčování profesních cílů a pomůže pochopit skutečný záměr, emoce a hodnotu cíle.

Zavřete se někam o samotě a položte si následující otázky:
Proč bych to měl(a) dělat?
Proč je to důležité pro mě, pro mou rodinu nebo práci?
Když tento cíl splním, co to mně a lidem v mém okolí přinese?

Už jen když si toto ujasníte, odstraníte tím některé překážky, které mohou být příčinou neúspěchu. Vaše cíle už nebudou postrádat širší perspektivu, nebudou ovlivňovány vnějšími silami ani plněny mimoděk jako další úkol na seznamu. Budou pro vás mít hlubší smysl a vy tak budete opravdu motivováni je splnit.

2. Zužte fokus

Ambice je úžasná vlastnost, ale když ji nemáte pod kontrolou, může všechny vaše skvělé nápady potopit. Stejné je to se stanovením cílů. Žít zdravěji, více spát, získat povýšení, zdolat horu, přečíst knihy, zlepšit hospodářské výsledky – to je jen malý příklad oblastí, o kterých lidé běžně uvažují.

Nepřežeňte to. Jak už jsme říkali, splnění cílů vyžaduje značné úsilí, zejména v dlouhodobém měřítku. Příliš mnoho cílů vás může vyčerpat a tehdy se vaše záměry začnou hroutit. Vyberte si jeden (ne dva ani tři), který má nejlepší „osobní projektový záměr“ a je dosažitelný. Zaměřte se na něj a nenechte se zahltit mnoha obecnými záměry a nápady, které stejně nesplníte.

Novoroční předsevzetí neplatí jen na Nový rok

Poznámka nakonec: nepodléhejte tlaku vytyčit si cíl přesně na silvestra. Klidně počkejte. Nenechte se strhnout k vytyčování cíle jenom kvůli tradici. Postupujte vlastním tempem. Věnujte více mentální energie vizi konečného výsledku a způsobu, jak se k němu doberete. A pokud vám to zabere pár týdnů navíc, tak ať. Jasná vize hraje při dosažení cíle významnou roli.

Přejeme vám hodně štěstí s cíli, které si vytyčíte v nadcházejících týdnech, měsících a letech.

Další články