4 disciplíny realizace

Cílem programu 4 disciplíny realizace je vytvoření podmínek pro úspěch. Budete díky nim schopni realizovat nejdůležitější cíle bez ohledu na množství různých priorit
a rozptýlení. 



Soustavně je dodržovat může být náročné, protože to chce myslet a pracovat jinak, než jste byli zvyklí.

Disciplína 1: Zaměřujte se na to skutečně nejdůležitější

Musíte se zaměřit na menší počet věcí, abyste dosáhli více. Pro začátek si místo toho, abyste se snažili splnit několik cílů najednou, zvolte jeden nejdůležitější cíl, takzvaný WIG (Wildly Important Goal). Není řečeno, že máte zanedbávat práci nezbytnou k zajištění provozu. Jen byste měli zúžit fokus a zaměřit pozornost na to, co si přejete výrazně zlepšit.

Většina inteligentních a ambiciózních lidí nechce dělat méně. Obzvláště pokud by měli odříct dobré projekty. Jsou naprogramovaní dělat více, ale uvědomme si, že vždy bude mnohem více dobrých projektů, než na kolik stačí naše kapacita.

WIG si definujete tak, že si řeknete, kde jste nyní, kam se chcete dostat a dokdy. Určete si startovní čáru, cílovou pásku a termín. Z psychologického hlediska je velmi důležité mít měřítko úspěchu. Tato disciplína je o fokusu a je to první krok, který vás dovede k úspěchu.

Disciplína 2: Pracujte na prediktivních opatřeních

Ať už usilujete o cokoli, váš úspěch bude vždy záviset na dvou typech ukazatelů – výsledků a aktivit. Ukazatele výsledků sledují, jak si vedete ohledně svého nejdůležitějšího cíle. Nedávají vám spát, jsou to věci jako výnosy, zisk, kvalita a spokojenost zákazníků. V okamžiku, kdy tyto výsledky vidíte a zaznamenáváte, už s nimi nemůžete nic dělat. Výkon, který byl potřeba k jejich uskutečnění, je minulostí.

Ukazatele aktivit sledují klíčové procesy, které přináší ony výsledky. Předpovídají úspěch ukazatelů výsledků a váš tým je může přímo ovlivnit.

Typickým příkladem ukazatele výsledků je hubnutí. Které věci neboli ukazatele aktivit povedou ke zhubnutí několika kil? Dieta a pohyb! Řádné stravování a pohyb předpovídají úspěšné zhubnutí a jsou to aktivity, které můžeme přímo ovlivnit. Je to prosté, ale pozor, i ti nejchytřejší občas spadnou do pasti, když se příliš fixují na ukazatele výsledků, které nemohou přímo ovlivnit (kontrola hmotnosti). Ukazatele výsledků se totiž měří snadněji a reprezentují finální cíl, o který v konečném důsledku usilujeme.

Disciplína 3: Zaznamenávejte a sledujte ukazatele

Lidé hrají s jiným nasazením, když se jedná „o body“. Pokud nevěříte, podívejte se někdy, jak parta teenagerů hraje fotbal. Uvidíte, jak se hra promění v okamžiku, kdy začnou počítat góly. Je to výrazná změna.

Ukazatele výsledků ani aktivit nebudou týmu k ničemu, pokud jeho členové neuvidí pokrok v reálném čase. Mířit při bowlingu na kuželky schované za plentou by také nebyla žádná zábava. Třetí disciplína je o nasazení. Nejlepší výkony lidé podávají, když jsou emocionálně zainteresovaní, a největší nasazení přichází, když znají skóre a vědí, zda prohrávají, nebo vyhrávají. Tak je to prosté.

Nejlepší výsledková tabulka – tzv. scoreboard – je většinou ta, která je určená hráčům a často si ji i sami navrhují. Scoreboard hráčů je něco úplně jiného než složité tabulky, které mají v oblibě trenéři. Když hráči vidí skóre, mohou ovlivnit ukazatele aktivit a když aktivity posunou výsledky kupředu, tak víte, že spějete k vítěznému konci. Disciplíny 1, 2 a 3 nejsou nic jiného než recept na vítěznou hru. Disciplína 4 je o tom, jak ji budeme hrát.

Disciplína 4: Vytvořte systém vzájemné zodpovědnosti

Systém vzájemné zodpovědnosti je jakýsi rytmus pravidelných a častých týmových schůzek, které jsou věnovány nejdůležitějším cílům. Konají se každý týden, někdy i denně. Ideálně by neměly trvat déle než 20 minut. V tomto krátkém čase přijímají lidé v týmu vůči ostatním závazek, který vylepší skóre.

Kromě týdenní frekvence těchto setkání jsou tajemstvím čtvrté disciplíny závazky, které během nich každý přijme. Všichni z týmu si jeden po druhém odpoví na jednoduchou otázku:

„Které dvě nejdůležitější věci mohu tento týden udělat,
aby měly maximální dopad na scoreboard?“

Při setkání pak každý v týmu nejprve zhodnotí, zda splnil závazky z minulého týdne, zda se to nějak projevilo na ukazatelích aktivit a úspěchů na scoreboardu a konečně jaké závazky si dá na další týden.

Lidé raději plní vlastní předsevzetí, než co jim někdo jiný nařídí. Když se přitom zodpovídají i svým kolegům, nejen šéfovi, pak už takový závazek není jen o výkonu v práci, ale stává se osobním slibem. Když lidé v týmu vidí, že mohou skutečně nejdůležitější cíl přímo ovlivnit, vědí, že jsou na cestě k úspěchu. Nic nepodpoří morálku a nasazení tolik jako vědomí, že se daří. 


Chris McChesney

Konzultant společnosti FranklinCovey a spoluautor knihy „The 4 Disciplines of Execution“​
(4 disciplíny realizace)


Přečtěte si můj článek Můžou za to ostatní! a položte si otázku, zda to sedí i na vás.

Více k tématu realizace strategií a cílů a k procesu 4 disciplíny realizace naleznete zde.

 

 

Další články