Vyvážená obnova sil – fyzická dimenze. Cvičení a pohyb.

Fyzická dimenze zahrnuje efektivní péči o naše tělo. A to péči pravidelnou, v průběhu celého roku, kdykoli to jde. Potřebujeme se náležitě starat o své tělo, aby dobře fungovalo a mělo energii. Tu čerpáme z pohybu, dostatečného odpočinku a spánku a správné stravy. V tomto příspěvku se budeme krátce věnovat pohybu.

I když budeme pociťovat silné zaujetí pro své cíle, ale bude nám chybět fyzická energie potřebná pro jejich dosažení, můžeme se po pracovním týdnu či vynaloženém úsilí další víkend nebo týden dávat dohromady. Když budeme mít pocit, že nemáme dostatek sil na to, abychom dosáhli svých cílů, vzdáme se jich a můžeme pociťovat zoufalství. Nemá-li naše tělo energii z čeho čerpat, ovlivňuje to rovněž naše touhy a pocit smyslu. Jak už bylo řečeno, obnovování sil by mělo být vyvážené, zanedbání jedné oblasti ovlivňuje všechny ostatní. 

Rozvoj fyzické kondice

Většina z nás si myslí, že na cvičení nemá čas. Pokud je ale soustavně zanedbáváme, dříve nebo později se můžeme ocitnout v situaci, kdy se budeme muset vypořádávat se zdravotními problémy. Ve skutečnosti tedy nemáme čas – a nemůžeme si dovolit necvičit!

Pravidelné cvičení zlepšuje paměť, stav mozku, fyzickou kondici. Možností, jak zlepšit kondici je mnoho – běhání, plavání, posilování, pravidelná svižná chůze atd. Připravit program cvičení vyžaduje rozumně zvážit, co chceme a můžeme. Pokud jste dosud necvičili, vaše tělo bude nepochybně protestovat proti změně v jeho pohodlném upadání. Cvičení se vám zpočátku nebude líbit. Možná ho budete nenávidět. Buďte však proaktivní. Cvičte – navzdory všemu. I když bude ráno pršet, stejně jděte běhat. Řekněte si: „Fajn. Procvičím si nejenom tělo, ale i sílu vůle!“

Pamatujte si, že nejde o rychlé, snadné řešení. Zeptejte se kohokoli, kdo systematicky, dlouhodobě cvičí. Postupně, krok za krokem, vám bude klesat klidový tep, protože srdce bude pracovat efektivněji. Protože dokážete dělat náročnější věci, běžné činnosti vám budou připadat mnohem snadnější a příjemnější. Budete mít víc energie (a vystačíte s ní celý den). Vyčerpání, které vám bránilo ve cvičení (protože jste byli „příliš unaveni), bude pryč a energie, kterou budete pociťovat, bude vzpruhou pro každou činnost, do níž se pustíte.

Hýbejte se, kdykoliv to jde

Výzkumy ale ukazují, že pokud celý den prosedíte, jen cvičit nestačí. Poznatky shrnují takto – sezení je novou formou kouření. Jsme zkonstruování k tomu, abychom se hýbali. Když se nehýbeme, v těle se uvolňují chemické látky, které vyvolávají spánek. Přítok krve do mozku slábne, bdělost klesá, úroveň myšlení se snižuje. Když stojíme, mozek funguje o 7 % efektivněji, než když sedíme. Myslete na to i během pracovních povinností a vyhledávejte příležitosti, jak se hýbat (vstaňte ze židle aspoň jednou za 90 minut a projděte se, choďte pěšky do schodů, na oběd jděte ven, při jednání s druhými lidmi se procházejte…)

Tím největším přínosem (a současně motivací) cvičení a pravidelného pohybu pro vás bude nejspíš kultivace návyku 1 – schopnosti být proaktivní. Protože jste nereagovali na to, co vás odrazovalo od cvičení, a jednali jste s vědomím jeho prospěšnosti, paradigma vlastního já, vaše sebeúcta, sebedůvěra a integrita doznají nezanedbatelné změny.

Další tip:  Obnova sil –  fyzická dimenze . Dopřejte si odpočinek a dostatek spánku. 


Návyky představují v našich životech mocnou sílu. Na nich závisí, nakolik jsme efektivní. Program 7 návyků skutečně efektivních lidí představuje ověřený proces osobního vedení založený na nadčasových principech efektivity. Rozvojový program 7 návyků skutečně efektivních lidí vychází ze stejnojmenného bestselleru Stephena R. Coveyho.

Být opravdu produktivní dnes není jen otázkou time managementu. To, na čem záleží, je naše schopnost rozlišovat mezi podstatným a méně důležitým a vědomě rozhodovat, čemu věnujeme čas, pozornost a energii. Seminář 5 rozhodnutí pro výjimečnou produktivitu se rozvíjí schopnosti rozlišovat, co jsou priority, zaměřit pozornost na to opravdu nejdůležitější a hospodařit s vlastní energií tak, abychom jí měli dostatek k naplnění cílů, na kterých záleží.

Další články