Čtyři pravidla realizace, která musí každý lídr ovládat

Pamatujete si na svou poslední iniciativu (strategii plnění cíle, implementaci změny…), která začala dobře, ale pak vzala za své? Jak to dopadlo? Byl to hlasitý náraz nebo ohromující exploze?

Případně časem postupně vyšuměla do ztracena a vyhasla v důsledku neustálého rozptylování jinými prioritami?

Mnoha lídrům jsme položili tuto otázku a vždy jsme dostali stejnou odpověď: „Pomalé vyšumění.“ Pokud i vy máte tuto zkušenost, mám pro vás dobrou zprávu. Problémem pravděpodobně nebyla vaše strategie, ale její realizace.

Opravdovým nepřítelem realizace je každodenní kolotoč všech různých každodenních činností. 4 disciplíny realizace jsou pravidla pro realizaci nejstěžejnější strategie uprostřed onoho všedního zmatku každodenního kolotoče.

1. disciplína = zaměření, fokus

Výjimečných výsledků lze dosáhnout pouze tehdy, máte-li jasno v tom, na čem nejvíc záleží. Zní to velmi jednoduše, ale jen málo lídrů to opravdu ovládá. První disciplína je o omezení počtu týmových cílů na jeden až dva.

2. disciplína = pákový efekt

S neomezeným časem a zdroji můžete dokázat cokoli. Bohužel bývá výzva obvykle nastavena opačně: s méně dosáhnout více. Druhá disciplína je o investování energie do opatření vedoucích k cíli, která předurčují splnění cíle.

3. disciplína = zapojení

Máte moc něco změnit, ale to vám nestačí – požadujete výkon, který přichází jen s opravdovým nadšením a nasazením. Třetí disciplína je o vytvoření efektivní výsledkové tabule (scoreboardu).

4. disciplína = zodpovědnost

Ať je váš plán sebelepší a váš cíl sebedůležitější, nic se nestane, pokud to nespojíte se soustavnou činností. Čtvrtá disciplína je o týdenním skládání účtů a plnění závazků, navzdory kolotoči každodenních naléhavých záležitostí.

Zajímají vás disciplíny nezbytné k dosažení nejdůležitějších cílů navzdory každodennímu kolotoči povinností?

Proces 4 disciplíny realizace vám rádi nezávazně představíme


O autorovi

Chris McChesney je autorem bestselleru nakladatelství Wall Street Journal: 4 disciplíny realizace a lídrem globálního oddělení společnosti FranklinCovey zaměřeném na realizaci. Je jedním z hlavních propagátorů 4 disciplín realizace jako procesu, který firmám umožňuje naplňovat jejich strategie uprostřed každodenního kolotoče. Již více než deset let vede přípravu a rozvoj těchto principů ve FranklinCovey.

Další články