Čím více zajíců honíte, tím méně jich chytíte (o disciplíně 1)

To je neúprosná a nezlomná zákonitost, kterou všichni dobře známe. Časem na to však většina lídrů zapomene. Proč? Protože chytří a ambiciózní manažeři nechtějí dělat méně. Chtějí dělat více, obzvláště když to sami umí lépe.

Nechat bez povšimnutí nějaký dobrý, natož pak úžasný nápad je opravdu těžké, že ano? A přesto – kolem vás bude vždy více dobrých projektů, než jakou má váš tým kapacitu. Právě proto se musíte v první řadě soustředit na to, co je skutečně nejdůležitější.

Zaměření je přirozený princip. Rozptýlené sluneční paprsky jsou samy o sobě neškodné, ale když je pomocí lupy svedete do jednoho paprsku, vmžiku spálí papír na uhel. Totéž platí i o lidech – jakmile se kolektivní energie zaměří na nějakou výzvu, dokáže takřka cokoli.

První disciplína – zaměřte se na to skutečně nejdůležitější – od vás požaduje, abyste šli jako lídři proti své přirozenosti a soustředili se na méně věcí. Váš tým pak dosáhne více.

U první disciplíny začínáte tím, že si vyberete jeden cíl (maximálně dva) s nejvyšší prioritou namísto toho, abyste se snažili zásadně zlepšovat všechno najednou. Nazýváme ho skutečně nejdůležitějším cílem neboli WIG (z anglického Wildly Important Goal), aby bylo všem v týmu jasné, že na něm záleží nejvíc. Když se tohoto cíle nepodaří dosáhnout, budou všechny ostatní zbývající úspěchy jen podružné, nebo dokonce bezvýznamné.

Zajímají vás disciplíny nezbytné k dosažení nejdůležitějších cílů navzdory každodennímu kolotoči povinností?

Proces 4 disciplíny realizace vám rádi nezávazně představíme

Chtěli byste vědět, jak se s výzvami kolem realizace klíčových cílů vypořádali jiné firmy?

Zúčastněte se našeho inspirativního setkání Jak chování lidí ovlivňuje realizaci vašich klíčových strategií?  Seznámíme vás s procesem 4 disciplíny realizace a poslechnete si příklady z praxe.

Zajímají vás naše inspirativní setkání? Registrujte se zde.


O autorovi

Chris McChesney je autorem bestselleru nakladatelství Wall Street Journal: 4 disciplíny realizace a lídrem globálního oddělení společnosti FranklinCovey zaměřeném na realizaci. Je jedním z hlavních propagátorů 4 disciplín realizace jako procesu, který firmám umožňuje naplňovat jejich strategie uprostřed každodenního kolotoče. Již více než deset let vede přípravu a rozvoj těchto principů ve FranklinCovey.

Další články