Chci něco změnit, ne jen dělat svou práci

Děláte svou práci dobře, dostáváte dobrý plat, máte jisté místo a váš šéf je s vaší prací spokojený. Zní to perfektně, že? Ale i když jste tak úspěšní, nemáte pocit, že děláte něco, na čem opravdu záleží. Vždy se do práce netěšíte a každý den vám připadá rutinní. 

Jak zjistíte, zda byste měli změnit to, jak pracujete, nebo zda byste měli hledat něco jiného? Položte si tyto otázky: 

Můžete věnovat většinu času důležité práci? Možná jste v pozici, kdy trávíte celý den na poradách vedení a chybí vám dění v první linii v kontaktu s klienty.  

Pokud to tak je, připomeňte si, jaký má vaše organizace význam, tím, že si promluvíte přímo s klientem (nebo s někým z vašich lidí, kteří jsou s klienty v kontaktu pravidelně). Znovu si přečtěte komentáře zákazníků, kteří vaší organizaci v minulosti vyjádřili uznání. Pak se zamyslete nad náplní své práce, díky níž je možné těchto úspěchů dosahovat, a rozvrhněte si čas tak, aby v centru vaší pozornosti byly tyto aktivity. 

Děláte občas nové a odlišné věci, kterými si práci zpestřujete? Pokud pracujete sami, najděte způsob, jak se zapojit do týmového projektu, a naopak. Zpochybněte dosavadní způsoby práce a navrhněte nové strategie pro dosažení úspěchu. 

Dokážete si naplánovat čas tak, abyste byli úspěšní v osobním i pracovním životě? Pokud si berete práci domů i večer nebo o víkendech, zvažte, že nastavíte nějaké hranice, abyste se mohli soustředit na obojí. Pak s těmito hranicemi seznamte svůj tým, aby věděl, jak se v tomto směru chovat. Pokud se po skončení pracovní doby rozhodnete vypnout telefon, dejte svému týmu vědět, že se jim ozvete až druhý den ráno. 

Posilujte osobní efektivitu

Uvolňujte potenciál vašich lidí – poskytněte jim nástroje, které jim umožní efektivně spolupracovat, řídit svůj čas a přispívat k budování úspěšné kultury.

Spojte se s námi

Dávejte si během dne přestávky. Během nich však dělejte něco pro zpestření. Pokud je vaše práce převážně duševní, dopřejte si nějaký pohyb (například se projděte), abyste si osvěžili mysl. Pokud je vaše práce spíše fyzického charakteru, udělejte si přestávku na odpočinek, přemýšlení a načerpání nových sil. 

Ignorují lidé vaše podněty a návrhy a vy máte pocit, že vás nikdo neposlouchá? Požádejte několik kolegů o zpětnou vazbu k tomu, jak působíte na ostatní, a zohledněte jejich postřehy ve svém jednání. Hledejte problémové oblasti, které vám mohou bránit efektivně navazovat vztahy. 

Dejte ostatním vědět nejen o tom, co děláte, ale i o výsledcích, kterých dosahujete. Nelze předpokládat, že si ostatní automaticky všimnou, že odvádíte dobrou práci – soustředí se totiž na své vlastní výsledky. 

Máte příležitosti k růstu? Pokud to jde, využijte možnost rozšířit si své dovednosti nebo navrhněte svému nadřízenému možnosti externího školení. Čím více dovedností máte, tím jste cennější – a o to více se můžete na své pozici zapojit.

Pokud najdete cesty, jak se na své současné pozici rozvíjet, promluvte si se svým manažerem o tom, jak je realizovat. Pokud z těchto otázek nevzejdou podnětná řešení, je možná načase prozkoumat jiné možnosti. 

Zjistěte více o našem přístupu ke zvyšování individuální efektivity

Inspirativní zdroje

Inspirativní průvodce

Adaptujte se na změnu

Adaptabilita dovednost jako každá jiná a lze ji postupně zlepšovat.

Inspirativní průvodce

7 tipů jak se věnovat tomu, na čem záleží

Podporujte u svých lidí návyky osobní a mezilidské efektivity.

Další články