Zapisujte si své cíle

Cíle, ať už se týkají práce, vztahů, zdraví nebo vlastního rozvoje, nám pomáhají uvědomit si požadovaný výsledek a směřovat k němu. Pokud máte nějaký cíl, je dobré si ho zapsat. Tím spíše, že realizace některých cílů není v současné době prostě možná.

Z výzkumu vyplývá, že zapsané cíle bývají častěji naplněny. Protože když si cíl zapíšete, přestává být pouhou myšlenkou, ale stává se jakousi smlouvou či vaším osobním závazkem. Například si napište: „Mým cílem je do konce roku zaběhnout maraton,“ a podepište se. Svým podpisem vyjadřujete souhlas s tím, že „do konce roku zaběhnete maraton.“

Jakmile máte cíle zapsané, dejte si papír někam, kde ho budete mít každý den na očích, abyste si připomínali, za čím jdete. Můžete si ho i vytisknout a zarámovat. V každém případě jej dejte na místo, kde ho každý den uvidíte a budete mu věnovat pozornost. Díky tomu máte větší šanci na úspěch než u cílů, které existovaly jen ve vaší hlavě.

Jasně definovaný a zapsaný cíl je pro vás také motorem, který vás pohání dopředu a pomůže vám jít správným směrem. Když se rozhodujete, čemu se budete věnovat, či jak budete jednat, položte si otázku: „Jak to, co se teď chystám udělat, podporuje můj cíl?“.

Další články