Rozhodněte se být v tomto roce lepším lídrem

Pokud nevíte, kam směřujete, těžko se tam někdy dostanete. Zamyslete se nad tím, co pro vás znamená být dobrým lídrem.

Následující jednoduchý proces vám pomůže uvědomit si, jakého chování si u lídrů nejvíce ceníte a které způsoby jednání jsou pro vás důležité. Můžete je pak u sebe rozvíjet a vytvořit z nich efektivní návyky.

Jestliže tomuto zamyšlení věnujete čas, vaše šance stát se dobrým lídrem jsou vyšší, než kdybyste se nevědomky řídili vágní představou, a to výrazně.

Zapište si dva nebo tři rysy, kterých si u lídrů ceníte.

Inspirujte se u manažerů, se kterými jste spolupracovali. Co dělali jinak, čím vynikali? Uměli si udělat čas na koučování druhých, nebáli se stát si za svým, naslouchali druhým?

Pokud vám dělá problémy definovat pozitivní charakteristické znaky, přemýšlejte nad tím, co se vám u jiných lídrů naopak nelíbí. Skoro všichni máme vlastní zkušenosti s neefektivními lídry – nespravedliví personalisté, mikromanažeři, kteří se neumí rozhodnout nebo se chronicky vyhýbají zodpovědnosti, a našly by se i horší příklady. Když přijdete na to, co se vám u druhých nelíbí, pomůže vám to uvědomit si, čeho si ceníte.

Každý znak si rozeberte na konkrétní projevy chování.

Rádi byste například uměli dobře naslouchat, ne jako váš bývalý nadřízený, který během osobní schůzky klidně odpovídal na e-maily a při poradách nenechal druhé domluvit.

Dejte si závazek, že si tento týden budete hlídat jeden pozitivní způsob chování a vyhýbat se jednomu negativnímu.

Pokud například chcete být manažerem, jehož přímí podřízení vždy vědí, na čem jsou, dejte si závazek, že tento týden poskytnete každému z nich zpětnou vazbu. Vypíchněte vždy jednu pozitivní věc a jeden aspekt, na kterém je třeba zapracovat. 

Jakmile budete cítit, že se toto chování pro vás stalo zvykem, zaměřte se na další způsob či projev chování. 

Úspěšný start do roku 2019!

Další články