Představte si, co všechno byste mohli dělat

Scott Miller hovoří o hostovi jubilejního stého dílu podcastu FranklinCovey O Leadershipu a myšlence, která mu změnila pohled na život.

Nejprve bych chtěl poděkovat všem kolegům ve společnosti FranklinCovey, kteří přivedli řadu O leadershipu ke 100. epizodě. Tento týdenní podcast, jehož jsem malou součástí, se stal světově nejvíce odebíraným a distribuovaným týdenním podcastem ve světě leadershipu, a to díky jejich vizi, píli a soustavné inovaci.

Hosta 100. epizody jsme vybírali pečlivě a jsme moc rádi, že naše pozvání přijal Nick Vujicic. Nedávno jsem si s Nickem psal ohledně příprav na telefonát a při té příležitosti jsem se ho ptal, jak píše zprávy. Předpokládal jsem, že používá hlasového asistenta. Ale ne. Kvůli australsko-americkému přízvuku to nefunguje tak dobře, jak by si představoval, takže… podržte se… píše palcem na noze.

Pokud si tento blog čtete před tím, než jste si pustili náš rozhovor, pak byste měli vědět, že Nick se narodil bez končetin. Bez paží. Bez nohou. Krom torza má Nick jen malý přívěšek a chodilo se dvěma prsty, které využívá k omezené mobilitě a – evidentně – k psaní zpráv.

Dokážete si to představit? Já ne. Těžko tomu dokážu porozumět, natož si to opravdu představit.

Z jeho četných knih, projevů a našich telefonických rozhovorů mě nejvíce oslovuje, jak mluví o tom, že byly doby, kdy si říkával: „Kdybych měl alespoň jednu ruku, jen si představte, co bych s jednou rukou dokázal.“ Snil o možnostech. Co by bylo.

„Kdybych měl alespoň jednu ruku, jen si představte, co bych s jednou rukou dokázal.“

Od té doby, co jsem si tuto větu přečetl, dostal můj život jinou perspektivu. Přetrvávající bolest v kříži. Občasné vracející se záchvaty plantární fascitidy na noze. Bolest v prsteníčku na levé ruce, když s ochladí – dědictví drobného poranění na vysoké škole. No páni. Mám dvě plně funkční paže a dvě plně funkční nohy. Mám čtyřikrát více mobility než Nick Vujicic a podívejte se na to – zdaleka jsem toho nedokázal tolik jako on a ani nemám tak nakažlivě pozitivní přístup.

Nickův odkaz a životní poslání mi připomíná jeden rozhovor ze série O leadershipu, který jsem vedl s naším spoluzakladatelem, Hyrumem Smithem, jenž nedávno podlehl rakovině slinivky. Hyrum rád říkával: „Neříkejte si „musím,“ a „měl bych,“ ale raději zaujměte životní postoj „mám možnost.“

Mám možnost vynést odpadky. Mám možnost si vyčistit zuby. Mám možnost sklidit nádobí po večeři. Mám možnost posekat trávník. Mám možnost chodit do práce. Mám možnost se jít projít.

Scott Miller

O autorovi

Scott J. Miller je výkonným ředitelem oddělení Business Development a marketingovým ředitelem společnosti FranklinCovey. Ve společnosti působí již 20 let, z toho 12 let v kontaktu s tisíci lektory a konzultatnty FranklinCovey po celém světě.

Další články