Nedostatek integrity

STEPHEN R. COVEY.

Jednou jsem na kanadských hranicích vešel do obchodu, kde právě měli poloviční slevovou akci na vše. Prohlížel jsem si kožený kabát s cedulkou sleva 50 %. Byl jsem jediný zákazník v obchodě, ale kromě mě tam stáli dva prodavači a majitel.

 

Majitel ke mně přistoupil a začal zboží vychvalovat. Docela mě přesvědčil. Kabát mi dobře padl a líbil se mi.
Pak jsem se k němu obrátil a povídám: „Ale i s tou slevou se to může docela prodražit. Kolik bude stát clo?“
„Nic,“ odpověděl, „clo platit nemusíte.“
„Ale v celním prohlášení je přece napsáno, že mám proclít vše, co jsem koupil v zahraničí,“ povídám.
„S tím si nelamte hlavu,“ řekl. „Prostě si ho vezměte na sebe. Každý to tak dělá.“

„Ale já jsem to prohlášení podepsal,“ povídám.
„Podívejte, pane, všichni to tak dělají. Na nic se vás nebudou ptát. Prostě si na hranicích dejte ten kabát na sebe. Nemusíte se ničeho obávat.“

A já jsem mu řekl: „Popravdě se nejvíc obávám toho, co si teď o vás pomyslí tamhle ti dva pánové za vámi. Jak s nimi budete jednat, až přijde na provize, školení a podobné věci?“
Majitel i oba prodavači okamžitě zrudli.

Další články:

Buďte loajální k nepřítomným
Ostudné pokrytectví
Loajálnost
Logický závěr


O autorovi
SRC

Po celý svůj život Stephen R. Covey inspiroval milióny lidí, především univerzálními principy, které prosazoval. Několikrát procestoval celý svět a předával své poznání, které bylo přitom celkem prosté: chceme-li v životě dosáhnout opravdového úspěchu a vést smysluplný život, musíme se držet principů ve všech životních oblastech. 

Byl srdcem učitel a často zdůrazňoval: „V životě jsou tři konstanty: změna, možnost volby a principy.“ Na různých místech, od oválné pracovny, přes zasedací místnosti a kulturní domy až po školní haly a rodinná centra, představoval Stephen svým posluchačům nastavení mysli, způsob uvažování, dovednosti a nástroje, na kterých stojí 7 návyků skutečně efektivních lidí – jeho životní dílo. Jeho odkaz je zakotven v 7 návycích, které jsou obecně platné a nadčasové, stejně jako sám autor. 

Stephen je pro své jednoduché, ale významné, univerzální a nadčasové myšlenky uznávaný po celém světě. Stephen R. Covey, jmenován časopisem Time do pětadvacítky nejvlivnějších Američanů, byl jednou z největších osobností světového leadershipu, odborníkem na rozvoj organizací a ideovým lídrem.

Více o autorovi

Další články