Logický závěr

STEPHEN R. COVEY

Vedoucí odlehlé čerpací stanice učil nové pracovníky obsluhy, jak získat od zákazníků více peněz. Učil je, jak mají hledat na autě závady, které tam nejsou.



Takže když pak přijelo auto, vedoucí se nejprve podíval na značku a pak řekl: „Všimněte si, že není zdejší. To znamená, že už ho asi nikdy neuvidíte. Nejprve mu položíte pár otázek, abyste zjistili, jestli se v autech vyzná. Zeptejte se na nějakou technickou součástku. Třeba: ‚Vypadá to, že si s vámi startér trochu zahrává.‘ Pokud se zeptá: ‚Jaký startér? Co to je?‘ − už víte, že před sebou máte hlupáka a můžete si s ním dělat, co chcete. Řekněte mu, že kdyby to bylo vaše auto, takto byste se startérem neriskovali, zvlášť když se vydáváte do pouště, protože byste mohli někde uvíznout bez pomoci. Zákazník se zeptá, co má dělat. ‚Uděláme vám dobrou cenu na nový startér. Dáme vám ho jenom za cenu výrobku, práce bude zdarma.‘“

Oběť je přesvědčená, že se jedná o skvělou nabídku. Nový startér za pouhých 200 dolarů, normálně stojí i s prací 349! A vedoucí mrkne na obsluhu, protože v ceně startéru už je zahrnutá 40% marže.

Později se pracovníci obsluhy mezi sebou baví: „Pokud se vedoucí takto chová k zákazníkům, jak se bude chovat k nám?“ Všem je jasné, že i je se bude snažit všemožně ošidit…

Další články:

Buďte loajální k nepřítomným
Ostudné pokrytectví
Loajálnost

Další články připravujeme:
Nečestné jednání


O autorovi
SRC

Po celý svůj život Stephen R. Covey inspiroval milióny lidí, především univerzálními principy, které prosazoval. Několikrát procestoval celý svět a předával své poznání, které bylo přitom celkem prosté: chceme-li v životě dosáhnout opravdového úspěchu a vést smysluplný život, musíme se držet principů ve všech životních oblastech. 

Byl srdcem učitel a často zdůrazňoval: „V životě jsou tři konstanty: změna, možnost volby a principy.“ Na různých místech, od oválné pracovny, přes zasedací místnosti a kulturní domy až po školní haly a rodinná centra, představoval Stephen svým posluchačům nastavení mysli, způsob uvažování, dovednosti a nástroje, na kterých stojí 7 návyků skutečně efektivních lidí – jeho životní dílo. Jeho odkaz je zakotven v 7 návycích, které jsou obecně platné a nadčasové, stejně jako sám autor. 

Stephen je pro své jednoduché, ale významné, univerzální a nadčasové myšlenky uznávaný po celém světě. Stephen R. Covey, jmenován časopisem Time do pětadvacítky nejvlivnějších Američanů, byl jednou z největších osobností světového leadershipu, odborníkem na rozvoj organizací a ideovým lídrem.

Více o autorovi

Další články