Jak by se měl podle vás chovat lídr?

Vést druhé lidi vyžaduje úplně jiné dovednosti a jiný způsob uvažování, než jaké potřebujete jako individuální hráč. 

JAK BY SE MĚL PODLE VÁS CHOVAT LÍDR?
(desetiminutová aktivita)

Proč na tom záleží?

Co pro vás znamená být úspěšným lídrem? Co se vám vybaví? Když se nad tím opravdu zamyslíte, zvyšují se vaše šance na úspěch, než kdybyste se nevědomky řídili vágní představou. A to výrazně.

Další kroky:

  1. Zapište si jeden, dva nebo tři rysy, kterých si u lídrů ceníte.

Inspirujte se u lídrů, se kterými jste spolupracovali. Co dělali jinak, čím vynikali? Uměli si udělat čas na koučování druhých, nebáli se stát si za svým, naslouchali druhým?

  1. Pokud vám dělá problémy definovat pozitivní charakteristické znaky, přemýšlejte nad tím, co se vám u jiných lídrů naopak nelíbí.

Skoro všichni máme vlastní zkušenosti s neefektivními lídry – nespravedliví personalisté, mikro-manažeři, kteří se neumí rozhodnout nebo se chronicky vyhýbají zodpovědnosti a našly by se i horší příklady. Když přijdete na to, co se vám u druhých nelíbí, pomůže vám to uvědomit si, čeho si ceníte.

  1. Každý znak si rozeberte na konkrétní projevy chování.

Například chcete umět dobře naslouchat, ne jako váš bývalý nadřízený, který při osobní schůzce klidně odpovídal na e-maily a při poradách nenechal druhé domluvit.

  1. Dejte si závazek, že si tento týden budete hlídat jeden pozitivní způsob chování a vyhýbat se jednomu negativnímu.

Pokud například chcete být manažerem, jehož přímí podřízení vždy vědí, na čem jsou, dejte si závazek, že tento týden dáte každému z nich zpětnou vazbu. Vypíchněte vždy jednu pozitivní věc a jeden aspekt, na kterém je třeba zapracovat.

Další krátké praktické tipy, které můžete začít ihned uplatňovat, najdete zde.

100+ otázek pro lepší setkání ve dvou

Udělejte ze schůzek s vašimi lidmi účinný nástroj k upevňování vztahu a ke zvyšování jejich zapojení.

STÁHNĚTE SI SEZNAM

Další články