Jak provést tým změnou

Vše se mění. Ať jsou to drobné každodenní korekce, významné zvraty v procesech a systémech nebo ztráta cenného člena týmu.

V naší společnosti jsme v rámci auditu řešili systém kompenzací v celé organizaci. Nebylo to sice úplně nahodilé, ale chyběly nám pevné mantinely. Flexibilita a adaptabilita je jistě naší devízou, ovšem procesy týkající se odměn a mzdových systémů byly výjimkami zahlceny.

Sedli jsme si na to s finančním ředitelem a probrali všechny problémy procesu. Rozhodli jsme se, že uděláme velkou změnu, která nemusí nutně znamenat nový systém nebo technologii, ale spíše jiné uvažování a chování lidí. Dlouhé roky jsme ve společnosti připouštěli určitý způsob fungování.

Máme velmi inkluzní kulturu, což v praxi znamená, že se ptáme na názor všech. Každému bychom rádi vyhověli, všechny si vyslechneme. To jako popis firemní kultury nezní špatně, a kdo by v takové společnosti nechtěl pracovat? Má to však i svoje nechtěné důsledky. Rozhodování trvá zbytečně dlouho a každou chvíli děláme nějakou výjimku. To vše má dopad na naše mzdové procesy. Změnit roky zavedené chování byla velká výzva.

To nejdůležitější, co jsem se naučil od moudrých lídrů, kteří prováděli tým změnou, bylo vysvětlovat zaměstnancům, proč se to děje. Proč tuto změnu děláme? Je to krok, který mnoho lídrů – i já sám – přeskakuje v domnění, že na to ostatní přijdou sami nebo zkrátka udělají to, co po nich chceme, protože jsou poslušní. A oni to opravdu provedou, ale jejich zapojení značně poleví, dokud nebudou vědět, proč je změna nutná a jak zásadní roli v ní hrají.

Věnovali jsme potřebný čas tomu, aby opravdu všichni pochopili svoji úlohu v celém procesu změny. Bylo to jako vyznamenání. Pochopili, proč teď musí dělat věci jinak. Změna stále probíhá a bude ještě několik měsíců, ale už z prvních výsledků je vidět, že lidé jsou schopni se adaptovat a změnit.

Čím více budete lidem změnu vysvětlovat a nepolevíte-li v tom ani u těch, kteří ji zpočátku odmítají, tím větší je pravděpodobnost, že bude úspěšná.


O autorovi

Todd Davis má více než 30 let zkušeností v oblasti personalistiky, školení a jeho přípravy, náborového procesu exekutivních pracovníků, prodeje a marketingu. Aktuálně je Todd členem výkonného vedení společnosti FranklinCovey, kde zastává pozici personálního ředitele. Kromě toho je autorem dvou úspěšných titulů Zapracujte na sobě: 15 osvědčených postupů pro budování efektivních vztahů v práci a Popusťte uzdu talentu: 3 důležité rozhovory, díky nimž lze v lidech uvolnit neomezený potenciál.


Téma změny si můžete osvojit na krátkém on-line kurzu Jak provést tým změnou, který je vhodný pro všechny, kdo vedou tým lidí a jsou postaveni před novou a náročnou situaci, nebo se na ni chtějí připravit. Pomůže jim porozumět průběhu změn a pochopit, na co se ve které fázi změny zaměřit, aby dokázali vtáhnout tým do realizace změny a společně ji zvládnout. Ukáže jim, že změna je příležitost, ze kterého mohou vyjít vítězně.

Kontaktujte nás

Další články