Chci členy svého týmu inspirovat k tomu, aby se zlepšovali

Někteří lidé se stanou lídry, protože odvádějí dobrou práci jako členové týmu. Jiní se snaží lídry stát záměrně. V obou případech se od nich často očekává, že budou tuto roli plnit na výbornou, aniž by se jim dostalo odpovídajícího školení.

Když chce lídr členy svého týmu inspirovat k tomu, aby ze sebe vydali maximum, je na dobré cestě k tomu, stát se inspirativním lídrem. Pokud má tuto vizi, může zaměřit pozornost na dovednosti a zdroje potřebné k tomu, aby dosáhl žádoucího výsledku.

Každý se může naučit, jak inspirovat ostatní. Zahrnuje to změnu myšlení a zaměření pozornosti na objevování a růst hodnoty, kterou přinášejí členové týmu, a nejen oni sami. Zvládnout umění týmové motivace vyžaduje čas, ale na začátku stačí níže uvedené jednoduché kroky:

Poznejte své lidi takové, jací opravdu jsou.

Být inspirativním lídrem nespočívá v tom, že svým lidem říkáte, co mají dělat, a vyžadujete od nich, aby byli zodpovědní. Jde o to, vidět je jako lidi se skutečnými potřebami a životem, který se neomezuje jen na jejich pracovní funkci. Využívejte setkání ve dvou k tomu, abyste se seznámili s celým jejich příběhem, nejen ke kontrole výkonnosti. Zjistěte, jaké mají mimopracovní zájmy a vztahy a co konkrétně je na jejich práci nejvíc zajímá. Zapamatujte si, co vám řekli (případně si to zapište), a vracejte se k tomu při dalších rozhovorech – zejména při těch neformálních.

Využijte jejich jedinečnosti.

Nesnažte se motivovat pouze celý tým – motivujte jeho členy individuálně. Poznejte, v čem se liší, a přistupujte ke každému z nich individuálně. Objevte jejich přirozený talent a najděte způsob, jak ho mohou ve své funkci využít. Když budou moci zapojit své nadšení a silné stránky, budou cítit za svou práci větší odpovědnost.

Zapojte svůj tým do stanovování cílů.

Nevnucujte jim svou vizi a nevyžadujte, aby ji přijali. Sdělte jim cíl, za jehož splnění jste všichni zodpovědní, a pak je požádejte o tipy, jak ho dosáhnout. Pozorně je vyslechněte a pak se snažte zapracovat co nejvíc jejich nápadů. Když se budou podílet na tvorbě výsledku, budou za něj cítit odpovědnost. Zaměřte se spíš na výsledek než na výkon.

Rozvíjejte lídry, které budou chtít ostatní následovat

Umožněte vedoucím pracovníkům rozvinout vlastní charakter, způsob myšlení, chování a kompetence, aby dokázali inspirovat své týmy a dosahovat výjimečných výsledků.

Spojte se s námi

Odstraňte překážky.

Vyjasněte očekávání, dohodněte se, jak uvolnit cestu k cíli, a pak z cesty ustupte. Důvěřujte členům týmu, že k dosažení cílů využijí svou kreativitu a inovativní přístup, a poté zajistěte zdroje a odstraňte překážky, o které se nedokážou postarat sami.

Primárně se soustřeďte na ně.

Jsou to vaši lidé, a proto do nich investujte více než do čehokoliv ostatního. Rychle jim odpovídejte na e-maily, zajistěte jim dobré pracovní podmínky, dávejte odpovídajícím způsobem pozor na jejich zdraví a pohodu v souvislosti s flexibilní pracovní dobou, nepořádejte zbytečné schůzky a rušte pravidelné schůzky, pokud není o čem jednat. Když si vážíte jejich času, dáváte najevo, že vám na nich záleží.

Důvěřujte jim.

Předpokládejte, že každý člověk chce pracovat na maximum a něčím hodnotným přispět. Nikdy neaplikujte mikromanagement, protože to je nejrychlejší způsob, jak narušit důvěru. Pravidelně se členy týmu komunikujte, alespoň jednou týdně – ne proto, abyste zjistili, jak výkonní jsou, ale abyste se dozvěděli, co je u nich nového a jaké řeší problémy, a abyste je povzbudili. Lidé chtějí, aby o nich druzí věděli, aby jim naslouchali a aby jim vyjadřovali uznání za jejich přínos a nápady. Proto se je snažte všemožně podporovat.

Inspirativní vedení je nejuspokojivějším způsobem, jak motivovat tým. Jeho členové se nebudou zlepšovat proto, že jim to říkáte. Budou se zlepšovat proto, že chtějí – a vy budete katalyzátorem, který jim to umožní.

Zjistěte více o našem přístupu k rozvoji lídrů a k leadershipu

Inspirativní zdroje

Inspirativní průvodce

Lídrem v nejistých časech

4 způsoby chování lídrů, které jim pomohou s týmem dosáhnout skvělých výsledků.

Inspirativní pomůcka

Jak komunikovat v rámci změny: nástroj pro lídry

Způsob, jakým s týmem komunikujete o změně, má zásadní význam pro její pochopení a adaptaci.

Další články