Budujte svou důvěryhodnost – buďte pro druhé čitelní

Představa, že leadership je o politikaření a nemilosrdném postupu vpřed přes mrtvoly, je již naštěstí překonaná.

Tento „machiavelliovský“ postoj se přetavil v touhu stavět firemní kulturu na hodnotách, jako je transparentnost, spolupráce a důvěra. Jen málokdo by chtěl pracovat v prostředí plném zatajování a povyšování nad druhé. Když v rozhovoru jasně deklarujete, co je vašim záměrem, zejména když se jedná o kontroverzní nebo důležité téma, uděláte klíčový krok ke vzájemnému porozumění a možná i ke vzájemné dohodě. Když jasně vyjevíte, o co vám jde, stáváte se důvěryhodným partnerem.

Stalo se vám někdy, že by lidé vašim skutkům připisovali nečisté úmysly? Proč k tomu došlo? Podle Dr. Blaine Lee, autora knihy The Power of Principle: Influence With Honor (Síla principů: ovlivňujte se ctí) jsou „téměř všechny, ne-li úplně všechny konflikty výsledkem nesourodých nebo nenaplněných očekávání.“ Dávejte si záležet na tom, aby lidé slyšeli přesně to, co se jim snažíte sdělit. Když se nevyjadřujete jasně, nesete tím o to větší odpovědnost za to, že se ve vašem sdělení ostatní nezorientují.

Jak být pro ostatní dobře čitelní – co můžete udělat ještě dnes: 

  • Sledujte, jak často začínáte konverzaci tím, že jasně deklarujete svůj záměr – sdělujete jasně, jaké jsou vaše cíle, nebo si je musí ostatní domýšlet?
  • Hned na začátku se druhých ptejte, zda chápou, o co vám jde.
  • Zamyslete se, zda vytváříte (či nevytváříte) příznivé prostředí, kde mohou ostatní bez obav vyjadřovat své skutečné úmysly. Neměli byste s něčím ubrat, nebo naopak dělat něco častěji či jinak?
  • Vezměte si nějaký vztah z okruhu svých blízkých, kde panuje vzájemný respekt, ale máte podezření, že daná osoba vás špatně chápe nebo nerozumí naprosto přesně tomu, z čeho vycházíte. Zkuste při nějakém neformálním setkání (například u kávy) své úmysly objasnit.
  • Vaše záměry, které předkládáte druhým, musí být pravdivé a musíte se podle nich chovat.
  • Mluvit otevřeně o svých úmyslech chce jistou dávku odvahy, což nemusí být pro každého úplně přirozené. Je však lepší se to naučit než řešit důsledky toho, když tak neučiníte.

Stáhněte si průvodce

Leadership je z velké části o inspirování lidí, aby plnili vytyčené cíle. Co rozhoduje o tom, zda se vám jajko lídrovi  podaří v lidech vzbudit zapojení a motivovat je k tomu, aby ze sebe vydali to nejlepší? Odpověď stojí a padá s vaší  schopností podněcovat, nebo naopak podkopávat důvěru v týmu.

Podněcujete tedy důvěru? 

Další články